Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


När jag gick på Komvux, för att fräscha upp kunskaperna från nionde klass, roade jag mig med att skapa en hjälpreda i matematik. Jag skrev sedan ut den och delade med mig av mina små kunskaper i klassen. Så här tog det sig ut.


Liten matematisk hjälpreda - (i repris)





Regler om plus
Två ojämna heltal blir alltid ett jämnt heltal.
7+ 9= 16
Ett ojämnt och ett jämnt heltal blir alltid ett ojämnt heltal.
5+10=15
Ett jämnt tal och ett ojämnt heltal blir alltid ett ojämnt heltal.
12+17=29
Två jämna heltal blir alltid ett jämnt heltal.
8+6=14

Regler om minus
Två ojämna heltal blir alltid ett jämnt heltal.
9-7=2
Ett ojämnt och ett jämnt heltal blir alltid ett ojämnt heltal.
15-12=3
Ett jämnt tal och ett ojämnt heltal blir alltid ett ojämnt heltal.
22-17=5
Två jämna heltal blir alltid ett jämnt heltal.
24-20=4

Regler om gånger
Två ojämna heltal blir alltid ett ojämnt tal.
7x5=35
Ett ojämnt och ett jämnt heltal blir alltid ett jämnt tal.
7x8=56
Ett jämnt tal och ett ojämnt heltal blir alltid ett jämnt tal.
18x3=54
Två jämna heltal blir alltid ett jämnt tal.
4x6=24

Regler om delat
Två ojämna heltal blir aldrig ett jämnt heltal.
21/7=3
Ett ojämnt och ett jämnt heltal blir aldrig ett jämnt heltal..
9/2=4.5
Ett jämnt tal och ett ojämnt heltal blir aldrig ett ojämnt heltal.
100/25=4 (undantag 102/25=4.08.)
Två jämna heltal blir aldrig ett ojämnt heltal.
56/14=4 (undantag 54/14=3.85 i avrundade decimaler)

(Till saken hör förstås att talen skall vara möjliga att skriva.
Med heltal menas tal vilka saknar decimaler.
Undantag från heltal, beskrivs exempelvis i 9/2=4.5.)




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 21 gånger
Publicerad 2024-02-20 05:01



Bookmark and Share


  Öknens Ros VIP
En utmärkt hjälpreda, borde användas i dagens skolor!
2024-02-20
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP