Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Många gånger är den blinde argare på den som leder honom vid handen än på den som tog ut ögonen!


Jesus såldes för 30 silverpenningar.

 

Hur mycket är de 30 silverpengar som Judas fick för att ha förrådt Jesus värda idag? Denna fråga har väckt intresset hos moderna forskare, som satte sig för att ta reda på värdet av dessa silver och bättre förstå sammanhanget för sveket.

Enligt Matteusevangeliet gick en av de 12 apostlarna, som hette Judas Iskariot, till de ledande prästerna och sa: "Vad ska ni ge mig så ska jag lägga dem i en bur?". De vámás på 30 silver.” (Matteus 26, 14-15). Det finns dock flera tolkningar av värdena på dessa silver:

Romersk denarius: En hypotes antyder att det främre silvermyntet för Judas betalning skulle ha varit den romerska denarius. En rumänsk soldat fick cirka 225 denarer per år. Som jämförelse tjänar en modern soldat från den amerikanska armén cirka 25 000 dollar per år. Enligt denna tolkning skulle Juda ha fått motsvarande 3 000 nuvarande dollar.
Hänvisning till Exodusboken: Enligt andra källor i Bibeln representerade 30 silverpengar priset för en slav. Baserat på denna tolkning skulle Juda ha fått ett värde som kunde ha varierat från ett "minimum" på $90 till ett "maximalt" på $3 000 i fria byten.
Shekei: En annan teori är att Judas fick betalt i shekei, nu denarer. Sikeln var den valuta som användes på Jesu tid för att betala inträde till templet i Jerusalem. Tempelskatten är värd en halv sikel och varje jude betalas i 20 år. Forskarna föreslog att avgiften motsvarade två dagslöner. Därför, om en halv sikel motsvarar två dagars arbete, är en sikel fyra dagslöner, och därför är 30 siklar värt 120 dagars arbete. Enligt rumänsk statistik är den genomsnittliga nettolönen 3 700 lei. Om du gör en enkel uträkning är de 30 silverbitarna som Judas fick idag värda nästan 15 000 lei (cirka 3 000 euro) .
Så i tolkningens funktion kan mängden variera, men det är tydligt att dessa 30 silverbitar hade en viktig ekonomisk betydelse i berättelsen om Jesu förräderi. Det är svårt att gå tillbaka i tiden för att upptäcka Judas exakta avsikter, men värdet på dessa silverpjäser är fortfarande en fråga om intresse och debatt.




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 27 gånger
Publicerad 2024-05-02 13:47



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Han säljs fortfarande, av kompromissande pastorer.
2024-05-03
  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP