Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kimono, del 15 av 17.






Odengatan så här dags på dagen, klockan var väl litet över två på eftermiddagen, var som vanligt, det kom och gick en massa människor, men inte alls i samma omfattning som mitt i sommaren eller under julruschen. Henry steg fram och öppnade framdörren för mannen, som genast log tillbaka och på så vis tackade för gesten. När Henry väl satt sig i bilen igen med de båda nödvändiga portföljerna, följde några ord från mannen och ett litet utbyte av ord och tankar böljade fram och åter mellan honom och Saunders, medan chauffören lät Rollsen elegant segla fram i trafiken som ett stolt gammalt segelfartyg på den gamla tiden innan ångmaskinen kom och förstörde den trafiken. Sjömännen fick väl nya uppgifter kan tänka, en hel del av dem blev säkerligen arbetslösa också. Sådär som det brukar gå när nya uppfinningar och påfund skall föra tekniken och samhället framåt. Henry funderade inte så mycket på vad det talades om där i framsätet. Han befann sig åter i sin egen värld. Han hade varit i en massa olika länder världen runt, men inte vare sig i Kina eller Japan. Han drömde ibland om att kunna resa just dit, till bortre delen av asien. Ryssland hade han varit i, det var de karga, buttra och bittra folkens land. Men de kunde förstås sin historia, de kunde berätta om den också, bjuda på en sup och skratta så som det kändes att det var någonting särskilt med att vara ryss.
En del av dem var väldigt stolta, andra såg bara ett land i ruiner av vad det en gång hade stått för. Nu var allt raserat och landet styrdes av små och stora skurkar. Men så var det kanske överallt, det var kanske en stor del av människornas lott att styra eller låta sig styras. Till och med de som skulle styra ett land eller bara en familj eller ett företag, även dessa kände sig som om de styrdes en smula vind för våg av den så kallade utvecklingen.
Henry var rätt nöjd med att bara vara en kugge, en ganska så fri kugge numera, trots att han så att säga stod under mannens beskydd och hade honom att tacka för allt i sitt nya liv. Japan ja, där gick kvinnorna omkring i kimono. Kanske inte jämt men då och då iallafall.




Prosa (Novell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 416 gånger
Publicerad 2007-04-15 19:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP