Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Årsta var Sveriges första genomtänkta förortscentrum, invigt 1953. Hamnade sedan i bakvatten men torde numera vara fullt gångbart igen, särskilt sedan snabbspårvägen drogs förbi.


Årsta Torg


Nu betraktar jag – under en
förortsgrå himmel –
Bror Marklunds bulliga skulpturer.
Harlekin ser också torget.
Tillsammans funderar vi kanske
över torgets storhet.


Tänk på 1953, då det kom till.
Skördetiden skulle börja.
Liarna vässades.


På andra håll
vässades arméernas bajonetter.


Den progressiva ungdomen
samlades i Berlin
Den icke-progressiva
kunde stå och hänga
i vilket gathörn som helst


Det var för tidigt för mig att minnas
Folkens skördetid
Kanonerna dånade i Korea och Vietnam


En stund tycks jag vara ensam
med gycklarna i brons
och den förortsgrå himlen




Fri vers av Björn Nilsson VIP
Läst 436 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2007-11-25 12:41



Bookmark and Share


  Björn Karlsson
Dikten väcker barndoms minnen i mig
från 60 talet
då jag lekte vid fontänen
undrade över ägget
och gick på mattinè

Härligt skrivet
2007-11-25

    papillon
Detta tycker jag är en riktigt bra, reflekterande och eftertänksam text.
2007-11-25
  > Nästa text
< Föregående

Björn Nilsson
Björn Nilsson VIP