Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bry dig inte om att texten ändrar tempus, det är helt enkelt en del av poängen just för det att den egentligen saknar en förväntad knorr i slutet. Man kan också säga att den inte är en gris.


Den som studerar världen... (novellett)





...strax över horisonten av ett plommon
kommer verkligheten närmare
än den som betraktar skeendet
genom ett förstoringsglas
riktat mot en myrstack

undrandes över varför de tänt en brasa i den
trots att det inte alls är kyligt ute och solen
faktiskt står högt på himlen
istället för att vara täckt av moln

som för att skapa viss kyla i luften och han
upptäckt det först då han flyttade
något på sig för att han stod
på en trädrot och den kändes plötsligt
obehaglig genom skon
där han stått på den någon stund.

Han hade ingen aning om att myror
visste något om hur
att göra upp eld och han skall ha
ägnat resten av sitt liv åt att grubbla
över saken och skriva en bok i ämnet
med olika försök att förklara händelsen.

Perspektiv är en sak i sig och när ett foto
tas genom att vrida på kameran så att själva
motivet hamnar i fyrtiofem graderas vinkel
mot vad som vanligt är så förvrids perspektivet

på ett sådant sätt att alla andra än fotografen
skall komma att grubbla över varför
vad syftet med det hela kan ha varit
samt jämfört detta mysterieum med sådant

som Bermudatriangeln och Stonehenge
utan att komma mycket närmare svaret
än en citronskiva som plötsligt återfanns
intill kinden på en isig rink någonstans
i mellansverige alldeles intill snoken på en

ishockeymålvakt som fick pucken i ansiktet
föll så illa mot det hårda underlaget att han
kom att bryta nacken och det sista han tros
ha sett med ögonen

innan pucken skymde sikten
var en troslös jänta som böjde sig fram
för att ta upp något hon just
tappat nedanför sin stol uppe på läktaren.




Prosa (Novell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 273 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2009-06-21 00:36



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP