Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Flera har bett mig reprisera denna visa inför det stundande valet. Förfärligt att den fortfarande tycks aktuell.




Vedervärdig vaggsång

(mel. Sov du lilla videung)

Sov du lilla vårdpaket. Om du skulle vakna
möter du en verklighet som du ej lär sakna
Oansenlig, trött och svag lever du på undantag.
Föga glädje får den som besvärar vården.

Mumsa lilla vårdpaket på det som blev över.
Syster, som du säkert vet, bättre mat behöver.
Vällingen tycks grå och kall, njut den nu i alla fall.
Strunt i att det kväljer mig, var gång du sväljer-

Tig, du lilla vårdpaket dig går ingen nöd på.
Klagovisor, som du vet, skall vi snart ta död på.
Tacksamhet och tålamod gör mig både glad och god.
Sur blir jag av jämmer. Men, du själv bestämmer.

Stanna, lilla vårdpaket, lydigt kvar i sängen.
"Angenäm passivitet" det är vårdpoängen.
Dina gamla sköra lår kan så lätt få brott och sår.
Bäst bli kvar i särken så du slipper värken.

Ligg, du lilla vårdpaket, in din våta blöja.
Bytet kommer, men du vet att det nog lär dröja.
Stjärten blev så lagom varm när du tömde nyss din tarm.
Tids nog att sanera när det kommit mera.

Andas, lilla vårdpaket. Att din bröstkorg häver
sig gör att vi faktiskt vet att du ännu lever.
Du skall veta att vi jämt väntar på ditt sista flämt.
Se'n kan vi ej ha dig. Gravvården får ta dig.


 




Bunden vers (Rim) av © anakreon VIP
Läst 377 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2009-07-28 22:11

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  korpfjäder
Ja visst är det vidrigt hur man kan objektifiera människor - så länge man slipper möta dem. Och visst är det lika fantastiskt, att de människor som faktiskt vårdar våra äldre så ofta är oändligt varma, och arbetar hårt för att ge det bästa de kan i en nästan omöjlig situation.
2009-07-28

  Larz Gustafsson VIP
Jag såg inte programmet, men anser att denna dikt är alldeles utomordentlig!
2009-07-28

  walborg
Fasansfull bild som programmet gav - missade det. Hur kan Du inte bara på några sekunder svarva iväg dessa rimmade rader, sprungna ur ett upprört varmt hjärta! Stort tack! Du har beskrivit situationen så levande så jag blir rädd själv.
2009-07-28
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP