Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
från vilande manuskript och från gången tid


ångloksresan



Det rök och pyste om det svarta loket. Vit vattenånga och kolbemängd rök stod som skyar. Pojken tyckte att loket andades. Ibland hörde han suckar. Och visslan! Ångvisslan!
Innan pojken skulle kliva ombord, ville han alltid beundra lokets hjul och titta på de blanka pistongerna. Ibland stack lokförar’n ut sitt huvud genom ett litet fönster och log mot honom. De förstod varann.
När man gått ombord och tåget började röra sig, hörde man lokets hjärtslag också. De kom i allt snabbare rytm i takt med fartökningen. ”Ptjoff - - ptjoff - ptjoff - ptjoffptjoffptjoff!” Genom kupéfönstret kunde pojken nu se hur världen svepte förbi. Det var underbart att sitta på bänken och titta ut på landskapet. Ibland kom det pustar av ånga eller rök utmed fönstret. I tunnlarna luktade det av kol.
Men toaletten var märklig! Bara ett hål ner mot rälsen. Man såg hur det svischade förbi därnere. Det luktade illa och ljudet genom toatratten ekade. ”Förbjudet att använda toaletten, då tåget stannat på station”, läste man. Pojken tyckte alltid, att tåget började sakta in, när han var på toaletten. Måste skynda sig! Och inte så lätt att träffa med strålen i vagnens skakningar.
Och när man gick mellan vagnarna, kom man ut i luften! Det fanns grindar och nästan som en spång över den rusande rälsen och där var det spännande att gå! ”Försik-tigt! Håll i räcket!" sa pappa.
Man kunde stå på sista vagnens uteplattform också. Se banvallens räls avsmalnad försvinna. Fladder i hår. Pappas hand.
Och inne i kupén. Konduktören med sin uniform och fina mössa. Biljettklippartång. ”Nästa Björboholm!”





Prosa (Novell) av Ingmar Hård VIP
Läst 176 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2009-08-28 08:27



Bookmark and Share


    Annika J
Tack för att du lyfter fram minnet av den gamla västgötabanan!Jag minns när jag läser din beskrivning. Ljuden , lukterna! Nästa Gråbo!
2009-08-28

    Melona
det är något speciellt med tåg. tågpoesi, fin sådan, även om detta är mer novell. bildrikt och sinnesfullt, som att du skrivit rakt ut ur en kanal där du öppnat upp känslorna, förnimmelserna från en barndom.

fint!
2009-08-28
  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP