Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om inte jag begick de brott jag har på mitt samvete, skulle bara någon annan frestas begå dem. Jag räddar andras själar genom mina illgärningar. Andra skall inte behöva lida som jag gjort.


Ett gott samvete...




…är all frälsning du behöver.
Den som gör ont tynger samvetet
samt plågar sig själv till livets slut.

Den som gör gott lättar sitt samvete
sover bättre på nätterna
samt blir en bättre medmänniska.

Den som hjälper andra att gå
samma väg genom livet
mår bättre och hjälper dessa
behövande hjälpa andra.

Att tro på dig själv och göra gott
utan att sätta en prislapp på det du gör
är all tro du behöver.

Du kan själv bygga gemenskap
med andra genom att visa respekt
vänlighet och ödmjukhet.

Visa gott exempel
genom att föregå med det.
Ge av dig själv efter förmåga
men låt dig inte bli ett offerlamm
som andra trampar på, kränker och förnedrar.

Du måste förstå att skydda dig själv
och de dina mot att bli utsatt, utnyttjad.
På ett sådant sätt att du själv
slipper lida av det.

Gör vad du måste för att leva
ha mat för dagen, kläder att sätta på kroppen
ha tak över huvudet.
Men lev inte i högre standard än nöden kräver.

Hur stor din ’nöd’ skall vara
bestämmer du förstås själv.
Kom ihåg att du på egen hand kan tynga
eller lätta ditt eget samvete.

Att hjälpa sig själv är inte fel.
Du kan hjälpa dig själv till en bättre hälsa.

Men för mig är nog allt det där för sent.
Jag vill hämnas på livet för allt ont
som det har gjort mig.

Som störtat mig in i den ena
efter den andra olyckan.
Som dessutom velat hålla mig själv
som ansvarig för att vårt hus brann ned.

För att firman gick i konkurs.
För att min fru dog i en bilolycka
tillsammans med sin älskare
som hon aldrig skulle ha skaffat sig
om jag bara hade älskat henne litet mera.

Samt att mina egna barn
lämnat mig för att jag inte kunde förlåta
de förolyckade ens in i bleka döden.

För mig är det alltså för sent.
Men du har ännu några chanser kvar
att gör det rätta och att göra gott.

(oläslig namnteckning)




Prosa (Novell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 630 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2009-10-19 07:14



Bookmark and Share


  Mats Henricson
Intressant, men väl, ändå inte (?) dokumentär "bekännelse", välformulerad......
2009-10-19

  Catharina Edin VIP
Jag ska försöka göra gott och enbart gott - tack, lodjuret.
2009-10-19
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP