Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
(Dikt på beställning)


Tretton betraktelser av en tv

I
Full på eterisk flyktsoda befinner jag mig tre meter ifrån en karibisk sandstrand. Fem minuter senare tre meter ifrån Paris-upproret 1968. Klick. Tre meter ifrån krigets Afghanistan.

II
Närbild. Varje pixel motsvarar en cell i dess kropp. Var och en betyder de ingenting, men tillsammans allt.

III
Isbjörnarna har snart ingenstans att bo. Haven dör. Bland människorna härskar motsättning och polarisering nästan överallt - bilar som brinner, blod som rinner. I en stad inte långt från dig. Allt som är helt kan gå sönder.

IV
Den är inte alltid svår att stänga av. En avstängd tv är en harmlös tv.

V
Ett ljus i mörkret. Ett sällskap när höststormarna viner.

VI
Den är 15 år gammal och fullkomligt omedveten om sin ålder.

VII
Inför den har vi suttit åtskilliga timmar i de båda fåtöljerna. Slöat, glott, skrattat, somnat. Suckat.

VIII
Du är vad du ser. Du kanske tror att det är du som stirrar in i teven, men det är teven som stirrar in i dig. Vad är det den ser?

IX
Det sägs att det är en fördummande dumburk, men vem vill leva utan guldkornen i gyttjan?

X
Alla filmer. Sällan möter man i verkliga livet så intressanta människor som de man möter på film.

XI
Michael Douglas och Dr Phil spelar dragspel i Grannfejden. Homer Simpson tränar golfputtar med Jarl Kulle i Eurosport på bästa sändningstid och den tatuerade änkan kastar en flaska Yes på Robert Aschberg. Eller så zappade mamma och jag somnade.

XII
Märke: Nokia. Kännetecken: ett grått fält täcker en sjättedel av skärmen, så allt längst till höger blir svartvitt. Fingeravtryck här och där. Ganska stor.

XIII
Egenskap: Stjäl uppmärksamheten. Hela tiden.









Fri vers av Silencium
Läst 257 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-11-20 23:28



Bookmark and Share


  Staffan Welroos VIP
haha. väldans skönt beskrivet av detta skumma fenomen vi kallar tv. gillar speciellt; "Sällan möter man i verkliga livet så intressanta människor som de man möter på film. " - så sant...

ser fram emot att läsa fler av dina alster!
/S
2009-11-24

  Meadow of eternal dreams
Intressant och uppfinningsrik dikt, gillar idén med dessa 13 betraktelser! :)

Vet inte om du nyligen börjat skriva eller om du helt enkelt är ny här, men du är i vilket fall duktig o är värd beröm!
2009-11-23
  > Nästa text
< Föregående

Silencium
Silencium