Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Nej, nu har jag inte tid att sitta här längre och föra min kamp för att just du skall lockas att läsa just mina texter. Magen kräver sitt och det vet man ju att när magen (plånboken) kurrar får arbetet för rättvisan stryka på foten. Tomatsoppa


Något litet om rättvisa?





Är det rätt att offra tjugo för att rädda en?
Eller är det rätt att offra en för att rädda tjugo?

Spelar det någon roll vem denna enda är och spelar det någon roll vilka dessa tjugo är, om de allesammans är människor?

Omständigheterna, brukar man säga, har inverkan på vem som skall räddas och vem som skall offras.

När det kommer till köksbordet kan det handla om vem som tar mest sylt till glassen, trots att det inte spelade någon roll dagen innan när bara den ena åt sylt till pannkakorna och den andra åt kåldolmar istället.

Rättvisa måste i första hand handla om under vilka omständigheter saker och ting utspelar sig.

Existerar då något sådant som rättvisa, i någon egentlig mening? Det är ju ändå ett påhittat begrepp bland människor. Rättvisa kan vara olika för olika människor. I djurvärlden finns det inget sådant som rättvisa. Där handlar det om helt andra saker och oftast är det blott överlevnad som styr. Exempelvis det bästa för artens eller blott individens överlevnad.

Mellan människor går åsikterna isär om vad man skall satsa på. Men trots att det finns folk som säger sig stå på barrikaderna för 'rättvisan'. Befinns det även möjligt för dessa människor att stundom sko sig själva på bekostnad av samma rättvisa som de i det officiella livet säger sig kämpa för. Var finns rättvisan då?




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av lodjuret/seglare VIP
Läst 346 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2010-11-14 15:40



Bookmark and Share


  Gunwale VIP
Vet inte ens vad en rättvis klocka är...
2010-11-15

  Ewa-Britt Nilson VIP
Ja Du! Hitta kärnan
in till detta är inte
det lätta... Det där
rättvisa på handling
och agerande kan
verkligen bli svårt
att enas om, då folk
olika tycker om...
Men ett viktig ämne
tar Du upp!
2010-11-15

  Connie
Där satte du fingret på något mycket intressant!

Rättvisa är hemskt men nödvändigt. Rättvisa är bra för vissa personer, men inte tillräckligt bra för andra. Hur man än vänder sig har man ändan bak!
2010-11-14
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP