Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
1 Kor. 4:6 "Inte utöver vad skrivet är".


Kristendomen är inte en lära

utan liv: Jesu Kristi liv

i alla dem som tror

på Honom


och det livet bevaras,

vidmakthålls och

växter


genom Kristi lära; genom

Honom och de apostlar

och profeter


som Han själv personligen

utvalt och undervisat:

på Biblisk tid.




Fri vers av Sven-Erik Sköld
Läst 171 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-12-11 11:49



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Det vet jag. Men tyvärr finns det många flummiga kristna som inte vill veta av lärofrågor. Istället svamlar man om ekumenik och raglar vidare mot Rom, druckna av skökovinet.
2010-12-11

    Sven-Erik Sköld
Larz, när man kommer till tro på JESUS, blir man "född på nytt" och det är detta nya liv som kan ta emot läran; för att växa, skyddas och vägledas. För den köttsliga människan är Guds Ord en dårskap. Hon förstår det inte.
2010-12-11

  Larz Gustafsson VIP
Apostlagärningarnas 2:a kapitel kan delas in i tre sammanhängande avsnitt: 1. Den karismatiska delen. 2. Den teologiska delen. 3. Den socialetiska delen.
Lägger vi betoningen på den karismatiska delen, blir vi spiritualister. Spiritualismen finns representerad, där man minst anar det. Det finns människor som är spiritualistiska utan att veta om det. Det känns igen på att de älskar uppbyggelse men avskyr bibelstudium.
Skiljer vi den teologiska delen ifrån den karismatiska, hamnar vi i torr intellektualism. Vi blir skickliga predikanter, som väl kan hålla en akademisk predikan men aldrig lösa några andliga problem. Där sådana predikanter går fram, förvandlas allt till ett religiöst månlandskap, som väl kan gnistra men inte skänka liv. Sådana månteologer finns det gott om. De är människor med stora huvuden men med små hjärtan. De varnar alltid för att överdriva det emotionella. De är livsfientliga, därför att de är rädda för alla livsrörelser. För att ge något liv åt förkunnelsen, behöver de i stället mängder av symboler, liturgi och själiska effekter.
Skiljer vi den socialetiska delen om egendomsgemenskap o dyl ifrån det övriga, blir vi enbart idealister och socialarbetare, som skaffar sig alibi åt sina politiska och sociala strävanden genom bibelordet. Skall vi använda oss av Apg. 2 och den socialetiska delen, måste vi först acceptera den teologiska delen, som handlar om omvändelse, bättring och tro på Gud.
(Arne Imsen, Malmköping 1975)
2010-12-11

  Larz Gustafsson VIP
Men kristendomen är faktiskt också en lära.
Läran är liksom själva stommen.
Utan ett skelett rasar kroppen ihop.
Såväl Paulus som Johannes betonar i sina epistlar vikten av rätt lära.
Det finns alltför mycket flummeri inom det som kallas Kristi kropp.
2010-12-11
  > Nästa text
< Föregående

Sven-Erik Sköld