Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
detta är ingen novell utan en krönika. Ville gärna publisera den och under noveller verkade bäst tycker jag


Jul

Jul
Jul handlar inte om Jesus och det handlar inte heller om glädje och gemenskap. Vilket det borde göra. Utan det handlar om stress. Stress, stress och åter stress… Det är liksom lite som en tävling. ”Ha! Jag städade mer än dig!” ”Men jag köpte dyrare julklappar än dig” ”Ja men jag har då mycket mer julmat än er båda två tillsammans”…
Själv så kollar inte jag om folk har skurat deras sängben och frostat av frysen när jag kommer hem till dem och firar jul. För vad är meningen med att städa det ”onödigt” fin överallt om man ändå är så slut att man inte kan njuta av det? Är det någon som har ett rimligt svar på det?
Och viste ni föresten att vi svenskar köper julklappar för 43 miljarder per år. Det är mer än fem gånger så mycket som vi skänker i välgörenhet. Och det är väl lite överdrivet. För hur många har inte fått en onödig julklapp? Och när man öppnar den känner man verkligen ”vad då sista minuten julklapp”. Då är det väl bättre att inte köpa någon julklapp och i stället skänka pengarna till fattiga i Afrika, där uppskattas det i alla fall.
Och vad ska du föresten med all maten till…? Du kan ju knappt mer än att peta i maten förens du börjar prata om hur mycket du gick upp förra julen och att du inte borde äta mer. Så som nyårs löfte tar du därför och skaffa träningskort på de där jätte dyra träningscentret. Med argumentet att du gått upp minst 10 kg, vilket du givet vis inte har. Du har bara inte vågat ställa dig på vågen.
Inte nog med städ – julklapps och mat stressen så är det ju det här med julkort. Vem ska man skicka till och vem ska man inte skicka till…? ”Fick jag ett julkort av henne förra året? Hm, ja det fick jag nog. Då måste jag ju skicka till henne men jag tycker inte om henne…”
Jag menar julen går ju inte ut på att stressa ihjäl sig och att var bättre än den andre. Eller det är ju just de det gör men inte borde göra. Det borde handla om glädje och gemenskap. I stället för att vara den stressigaste tiden på året borde det vara den lugnaste och mysigaste… Strunta i om sängbenen är dammiga och frysen igenfrostad. Då är det bättre att du tar och andas lite. Dessutom är det inte antalet julklappar eller summan du lägger på dem som räknas. För alla vet ju att det är tanken som räknas. Jag vill också säga att det är helt okej att glömma rödbestssalladen och sillen till julbordet. Men om du har allt man ”ska ha” till julbordet så är det helt okej att unna sig lite extra god mat. För det är ju trotts allt bara jul en gång om året.

Elin






Prosa (Novell) av Loka
Läst 408 gånger
Publicerad 2005-12-16 20:12



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Loka
Loka