Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag badade i min yacucci igår emedan nyheterna lovade åska, blixtar, dunder, skurar samt ett milt klimat, idag, såsom varande cirka tolv grader celsius på sin höjd. Men till min förvåning och illa återhållna besvikelse står solen redan högt på himl


Förklarade talspråk - ursäkta franskan







Talspråket 'ursäkta franskan' sägs ha uppstått på en rad upptänkliga sätt men sanningen är förstås en annan.

Det var när lord Pavan besökte Paris, då Rembrandt ännu var en okänd plankstrykare på besök hos en kusin i Frankrike mötte denne sir Pavan i dörren till ett franskt bageri, i Frankrikes stad Paris, som spolingen R råkade springa ut så fort med bröden under armen att lorden fick dem mitt i solar plexus och ynglingen då utropade ett förskräckt 'ursäkta franskan', vilket senare översattes till en mängd olika språk av lordens moder som var en ytterst litterär dam. Uttrycket valdes att sättas i samband med tidigare uttalade kraftuttryck och det får man förmoda att ynglingen kanske först råkat haspla ur sig ett kvävt 'merde' innan han med högre röst yttrat de numera bevingade orden 'ursäkta franskan'. Att bröden var fler än ett torde han i brådskan ha glömt.




Övriga genrer (Översättning) av lodjuret/seglare VIP
Läst 5807 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-05-16 11:51



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
De lärde tvistar fortfarande om ifall dessa ord fälldes på franska eller på Italienska, samt även på vilket språk det möjliga kraftuttrycket vilket föregick själva talspråket, uttrycktes. Var det verkligen ett möjligt 'merde' eller var det något mer kryddstarkt italienskt uttryck och i så fall vilket. En pjäs om denna dispyt hotar att segla upp på de italienska teatrarnas scener och även en film ryktas vara i faggorna, det är blott ännu okänt om Tom Hanks tillfrågats om att axla huvudrollen.
2011-05-16

  S.A.I. Steve Lando VIP
tackar för denna upplysande text:)
2011-05-16
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP