Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

den gröna lampan

 

 

Strindberg glor in i väggen,
han har förlorat sin sinnesfrid,
ljusen släcker sig och lägger sig,
men han vandrar i tanken utefter stup.

Han är läromästaren som skrev
om ryttmästaren och drömmarna;
det vi har gemensamt är staden; stenstaden;
byggd av längtan enbart,
längtan efter egenart och gemenskap.

Strindberg talar och jag lyssnar,
när jag talar tystnar han,
och vi lystrar samtidigt till den blindas fotsteg.

Jag hjälper henne över gatan,
sedan hittar hon,
sedan går jag hem igen; samma väg
som jag gick bort.

Vi bygger pyramider av spåkulor och river dem.
Den blinda har den känslighet jag saknar och hon vaknar
bara jag andas oregelbundet i nattens svarta säck.

Den blinda är befriad från skräck, för hon
har redan förlorat allt;
hon ser inte den gröna lampan varna
för stormen som kommer över oss; det svartnar
för mina ögon när jag tänder himmelen
med nödraketer och samvetsbetänkligheter,
men detta är vårt land och det driver oss samman;
vi, som inte har något annat.

 

 




Fri vers (Prosapoesi) av Catharina Edin VIP
Läst 443 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2011-11-16 21:25



Bookmark and Share


  Raul Ström
Strindberg glodde nog mycket in i väggen - han hade den tragiken gemensamt med majoriteten av mänskligheten, att det för det mesta var "antingen - Eller", istället för "Både - Och". Å andra sidan, hade "Både - Och" förmodligen inte fått pennan att flyta som den gjorde. Nota Bene -mellan bläckorna !
2011-12-04

    ej medlem längre
Du skriver stort och självsäkert,ja Strindberg ja vicket geni,läser just nu hans bok "Svenska folket"
2011-11-18

  LenaJohansson VIP
mkt bra
2011-11-17

  Börje Larsson
stor poesi!
2011-11-17

  Ingela Svenson VIP
helt underbar, drömlik och fyllt med mysterier!
2011-11-17

  anits VIP
En underbar text, tycker mycket om den
2011-11-17

  ulf olsson
mycket bra dikt. stel desperation och soft förtrolighet i ett. suveränt.
2011-11-17

  stenen/ Yv Ericsson
åååååH! älskar denna! stenstaden ja...en fantastisk text!
2011-11-16

    ej medlem längre
Tycker verkligen om denna text. Tack!
2011-11-16

  AgnesP
Bare så god!
2011-11-16

  Anders Perols
Enastående text med bildrika liknelser. Gillar verkligen nattens svarta säck.
2011-11-16
  > Nästa text
< Föregående

Catharina Edin
Catharina Edin VIP