Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kristendom är inte teorier

utan en man/kvinna

uppfylld av Helig

Ande och tro.




Fri vers av Sven-Erik Sköld
Läst 114 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2012-03-26 10:14



Bookmark and Share


    Sven-Erik Sköld
Sann Kristendom är Kristus, som gav Sitt liv till lösepenning för alla oss Människor, även för dem som hatar Honom. Mvh S-E
2012-03-27

    Sven-Erik Sköld
Den som har JESUS - Guds rike - inombords, har vittnesbördet - om Hans existens - inom sig själv, och vi är bra många som har det på det sättet.. Mvh S-E
2012-03-27

  Pitbullpudelns kärna
Om man lämnar texten därhän och koncentrerar sig på rubriken, Kristendom är inte teorier. Äpplen och päron? Teori = spekulation(er) och konstruktioner av teser om något som man inte kan veta något säkert om. Om något är spekulationer och konstruktioner av idéer så är det kristendomen. Det började redan med Paulus, en apostel som med största sannolikhet inte träffade Jesus personligen eftersom han inte nämner något om Jesus personliga liv, utan endast hänger sig åt spekulationer om Kristusbegreppet. Sedan har spekulationerna fortsatt genom kyrkohistorien med ständiga inflammerade teoretiska diskussioner, med otaligt människors dödliga utgång som följd, mellan kyrkofäderna om den rätta tolkningen av Jesu Kristi sanna natur. Hela dogmatiken är inget annat en teoretisk spekulation om den eventuella Guds natur.

Kristendomen har en tragisk skugga att förhålla sig till, nämligen det faktum att evangelierna som ska behandla Jesu liv är nedtecknade 50-60 år efter Jesu död, med allt vad det innebär i komprometterande psykologisk vittnesbörd, medan Paulus skrifter, som är de äldsta i NT, inte nämner något om Jesu liv. Dessutom tyder historiska fakta på att Paulus kom i konflikt med den närmsta kretsen kring Jesus, just på grund av sina egna vidlyftiga tolkningar av Jesus liv och gärningar.

Allt detta ska man som kristen förhålla sig till i sin tro, och tror man inte på detta så faller skuldbördan på den troende, medan Gud (om han nu finns) inte har några krav på sig att leva upp till dessa teologiska spekulationer. Inte konstigt att de flesta troende drabbas av tvivel och den mörka misstrons ständigt följeslagande skugga. Det hade varit mycket ärligare att som t ex hinduerna erkänna att någon lära om gud inte egentligen kan finnas, utan framhålla de som spekulationer och teorier. Eller som Buddha framhålla en öppen prövning av vad han lärde ut. Sedan att man kan bygga teorier utifrån människors "uppfyllande av helig ande och tro" (vilket man kan vara mer än av en enda anledning) tar inte ifrån dem deras upplevelser, men det befriar dem å andra sidan från en massa skuldkänslor, förtvivlan och dylikt, vilket ofrånkomligt måste komma när de inte längre upplever detta. En teori som någon…
2012-03-26

    ej medlem längre
Helig Ande å tro bär allt!/Birre
2012-03-26
  > Nästa text
< Föregående

Sven-Erik Sköld