Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Dikten talar för sig själv - avser ett aktuellt ämne


Haram (1)

I hennes burka lyser ingen sol
hörs inga muntra skratt
omtöcknad dväljs hon
i ångest och förtvivlan
hejdad, fången
hon skulle vilja ut till världen

hon sörjer djupt sin hjärtevän
mördad i hederns namn
hon sörjer Pela, Banaz, Fadime
och många fler
som dräpts av släktings hand

att döda dem var enkelt
lika enkelt som att
dricka ett glas vatten

de älskade livet
och krävde en rättighet
som för dem inte fanns
den var haram, förbjuden
de vågade slänga burkan
de flydde ut i livet
ut ur hederns fångenskap
och dränktes i blod

pistolen i sonens övertalade hand
kniven i faderns näve
snaran i broderns snärjande fingrar
förlorade ansikten, tappade
på hederns blodiga väg:
själva blinda offer
fångna i traditionens tvång

den inavelsman hon tvingades äkta
vet ingenting om hennes sorg
liksom en kossa på torget
blev hon såld, ett avelsdjur
inslagen i siden och silke
behängd med glitter och guld




Fri vers av Ernst Morawetz
Läst 614 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2012-06-10 18:55



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Dagsaktuell text om riktig satanism.
2023-03-31

    ordskalv
Och där kom tårarna. Jag brinner själv något oerhört för frågor kring orättvisor och skriver om det ibland i min poesi. Tusen miljoners tack för denna viktiga text! Du vågar skrika ut det som det flesta bara tänker.
2012-06-10

  wildrose
Flera borde agera och reagera. Mkt bra skrivet!
2012-06-10
  > Nästa text
< Föregående

Ernst Morawetz