Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Våra föräldrar hade sex med fler!


POLYGAMI ÄR NATURENS VÄG, MONOGAMI ÄR KULTURENS

Våra förfäder hade sex med fler /Polygami är naturens väg, Monogami är kulturens

”Långsiktig monogami är inget för vår art.” Det säger doktor Christopher Ryan som påstår att sexuell monogami inte är något inneboende mänskligt, utan har uppstått på grund av ekonomiska omständigheter.

Jag håller helt och hållet med Christopher Ryan och Cacilda Jethá om att sexuell monogami inte nödvändigtvis är något naturligt. Frågan är vad blir konsekvenserna av att låta naturen få sin gång i detta avseende? Hur högt blir priset för att tillfredsställa detta naturliga begär utan förbehåll? Jag tror att priset kommer att bli mycket högt när det gäller de konsekvenser som drabbar familjen, det mänskliga psyket och även de barn som hamnar i det .

Här menar jag inte de par som väljer denna sexuella livsstil. Om båda två är överens om en polygamisk livsstil och verkligen trivs med det och försöker sitt bästa att detta inte ska påverka deras barn och familjeliv på ett negativt sätt då har vi inga problem.

Ryan skriver att det är kanske inte så att vi är monogama men vi väljer att vara det eftersom man anser att det är ett underbart, hälsosamt och moraliskt bra val. ”För många är vegetarianism ett underbart, hälsosamt och moraliskt val. Men bara för att man väljer att vara vegetarian, kanske man inte slutar tycka om lukten av bacon.” skriver Christopher Ryan.  

Den naturliga är att vi älskar att äta god mat och sötsaker men vi vet vad konsekvenserna kommer att bli om vi bara tillfredsställer detta behov utan att tänka vidare. Man kan drabbas av en mängd sjukdomar, man kan gå upp kraftigt i vikt och man kan i slutänden dö av det. Samma sak gäller drickandet av alkohol och läsk. Om vi går den naturliga vägen blir konsekvenserna katastrofala men vi väljer den kulturella vägen alltså måttligt drickande och ätande, fast man kanske alltid gillar lukten av olika maträtter och drycker men man väljer att kontrollera sitt naturliga begär. Det är det som är skillnaden mellan en människa och ett djur. Djur agerar utifrån sin natur. Vi anses agera utifrån vår kultur. 

Otrohet är en avgörande faktor för många skilsmässor och separationer. För att göra det lättare för de som vill vara polygama kan staten vidta en rad åtgärder: Upplös denna nuvarande livslånga äktenskapsstuktur. Så länge man har denna form av äktenskap då följer en känsla av ägande med äktenskapsdokumentet som gör att båda parterna ger sig rätten att behålla sin partner bara för sig själva när det gäller den sexuella kontakten och att inte hålla detta löfte gör att man inte kan acceptera att hålla ihop och leva vidare tillsammans. Man kan också upprätthålla korta äktenskaps kontrakt liksom tvååriga eller femåriga kontrakt så att man kan dra sig ur den snabbare och lättare så att man inte ska behöva gå bakom ryggen på varandra när det gäller den sexuella kontakten. Förändra eller förenkla juridiken kring denna familjestruktur så att det blir billigare och lättare att dra sig ur eller vidare från ett äktenskap. Var mer uppriktig och berätta från början hur du vill ha det när det gäller den sexuella kontakten.

Vi väljer bort alltid en massa bra saker i vår vardag för att få bättre saker i det långa loppet. Jag anser att det fungerar exakt på samma sätt när det gäller att avstå från en tillfällig sexuell kontakt eller flera sexuella kontakter utanför den ordinarie sexuella relationen för att nå en större vinst i det långa loppet.

 

© Samuel E. Rajeus _Doktorand i psykologi                                                       Publicerad i Modern psykologi_2012 

 

 
Övriga genrer (Essä/Recension) av Samuel E. Rajeus VIP
Läst 1020 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2012-08-18 21:55Bookmark and Share


  Samuel E. Rajeus VIP
E. A. W. Vi är så indoktrinerade i samhällets nya former så det är svårt att tänka över de moraliska OCH etiska faktorer som polygami innebär. Man behöver inte tänka så djupt för att förstå att monogami går egentligen emot vår viktigaste livsmening, nämligen att ta arten vidare.
August 17 at 1:04pm ·

E. A. W. Men som sagt idag lever vi i helt oanpassade både fysiska och psykiska former som inte har att göra med vår ursprung som människor som art. Det är inte konstigt att människan mår dåligt!
August 17 at 1:09pm ·

Y. Sh. Monogami innehar psykisk kärlek, och fysiska sex men polygami har det mesta fysiska sex. Dem djur och fåglar som är monoganisk har livslängd kärlek för sina partner, ex räven, svanen etc. Monogami är hälsosammare och njutigare i längden.
August 17 at 1:39pm ·

Samuel E. Rajeus Sammanlagd på tre siter hade jag haft mer än 100 besökare som läste denna artikel i fem dagar men det var bara två som kommenterade den. Ämnet SEX är fortfarande mycket känsligt att prata om i det offentliga rummet. Alla tänker på det. Alla pratar om det. Alla gör det (inte alla kanske men de flesta) men det är fortfarande Hisch Hisch som råder
Wednesday at 10:18pm ·

Samuel E. Rajeus Denna artikel kommer att publiceras på Modern Psykologi den 20 september!
Wednesday at 10:01pm · Like
2012-08-25

  walborg
Är enig med författaren om slutsatsen - det finns ovärderliga värden att värna om och är rationella som skäl betraktade
2012-08-19
  > Nästa text
< Föregående

Samuel E. Rajeus
Samuel E. Rajeus VIP