Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Buddhas fyra sanningar och åttasteg till upplysning


LIVET ETT LIDANDE

Buddhas fyra sanningar:

  1. Livet är ett lidande.
  2. Lidandet är orsakat av våra förväntningar/fasthållanden (till föremål, idéer, individer, att överleva sig själv).
  3. Det finns ett motgift mot lidande: upphörandet av begäret, av anknytningar, och av jaget.
  4. Det finns en specifik väg till en lidelsefri tillvaro, åttastegsvägen till upplysning.

De åttastegen är mycket svårt att uppnå. Ju mer man lär sig av dessa steg och är redo att implementera dem desto lättare/mer lidelsefri blir livet.

Det krävs ett livslångt lärande, lyssnande och erfarenhetssamlande för att befria sig från lidande. Men enligt Buddhas första sanning, som jag förstår, upphör aldrig lidandet helt. Vi kan bara minska det genom upplysning.

 




Övriga genrer av Samuel E. Rajeus VIP
Läst 1011 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2024-01-17 18:39



Bookmark and Share


  Samuel E. Rajeus VIP
@Staffan!

Ja, minskar man på LIDANDE då ökar man på LEENDE mer och mer. ??

Alla sorters lidanden behöver inte vara negativa. Vissa former av dem har sin egen skönhet och charm ??
2024-01-19

  Staffan Nilsson

Hmm, betyder inte det här LIVET ETT LEENDE?

2024-01-19

  Samuel E. Rajeus VIP
Tack Sten!
Det är djupt.
Vill du utveckla det? ??
2024-01-17

  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Lidandet är begynnelsen av vår njutning och frukten av vår död.
2024-01-17
  > Nästa text
< Föregående

Samuel E. Rajeus
Samuel E. Rajeus VIP