Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Texten är inspirerad av konversation i mejlen med en av medlemmarna här inne på poeter.se. 2012 08 21. Hänsyn och att följa lagar och regler. Det är sådant som Ante och Eva anser att det kan andra väl göra, det angår int just dem.


Något litet om hänsyn




Det där med hänsyn är att veta precis när, hur
och hur mye att släppa efter på de olika sorters rep
man håller andra nära sig med.
Det är litet som att gå ut med en hund.

Om man bara vågade skulle man släppa hunden fri,
men hur vet man att hunden inte beter sig
som en katt och bara sticker sin väg?
Man måste hålla folk i koppel för att känna sig säker.

Dock kan man ju inte känna sig säker på
enskilda människors lojalitet
så länge man inte ger dem tillräckligt med rep.
Ansvaret följer på rättigheter,

ju fler rättigheter du kräver,
desto mera ansvar åligger dig.
Vill du slippa ansvaret för vad du gör och säger?
I så fall omyndigförklarar du dig själv,

överlämnar dig själv åt andras godtycke.
Envar brukar vilja kunna säga 'kan själv',
alltifrån barnstolen och upp i ungdomens dar
hela vägen genom det egna väljandes livet.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 78 gånger
Publicerad 2023-05-03 07:06



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP