Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ettor och nollor i all ära, men ettor och tvåor regerar den här månaden och särskilt idag.


Dagens kåseri 2012 12 21





Jag har varken sett, hört eller läst barnen på frostmofjället. Själv blandar jag gärna nytta med nöje, om man nu kan kalla det så. För mig är städning en av de få kulturyttringar som går före bio, tevedeckare, praliner och risgrynsgröt. Ja, jag tycker om att se på när andra arbetar, äter, promenerar, kysser och så förstås när andra ser vilsna ut. Turister exempelvis, har trots trägna undersökningar, inte rekord i att se vilsna ut, undantag svenskar. Svenskar har en förmåga utöver alla andra möjliga förmågor. Det är att se vilsna ut. Svenskan eller svensken, kan med fördel se vilsen ut precis varstans i världen men i synnerhet i sitt eget land, gärna i sin egen eller närmaste större ort. Bara britter kan slå svenskar i att se ut som tappade bakom en vagn, har hittills helt okända kliniska undersökningar kunnat påvisa. Därför kan det vara svårt för exempelvis en belgisk medborgare på besök i Sverige att se och höra skillnad på svenskar och i landet besökande brittiska medborgare. De som vi inte vill blanda in i undersökningen är finländska medborgare. De, till skillnad från exempelvis norrmän och norrkvinnor, är verkligen duktiga på att se vilsna ut i tillvaron. Där kan man säga att svenskar ligger i lä. Men jämför exempelvis en svensk med en fransman eller franskvinna. Där svensken ser vilsen ut och kommande en smula till korta med alla möjliga kulturyttringar, där triumferar fransosen med att se förorättad ut. För att behöva dela universum med sådana urbota trögfattade individer som just svenskar. Få landskvinnor och landsmän kan se så förorättade ut som just en i Frankrike levande inföding. Det värsta en fransos vet är dock inte svenskar. Utan det är ärkefienden England. Få människor kan få en franskvinna att se så förorättad ut som en människa vilken ser ut att vara född i England.




Prosa (Fabel/Saga) av lodjuret/seglare VIP
Läst 721 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2012-12-21 14:22



Bookmark and Share


  Gunwale VIP
"poesi och annan konst" (eller någon annan liknande formulering...) skulle det stå på rad 6 här nedanför.
2012-12-22

  Gunwale VIP
Ibland tycker en och annan att jag ser vilsen ut, men jag begrundar nog bara de senaste millenniernas alla kulturella framsteg, och suger förmodligen speciellt på en känsla av tacksamhet över att konst, musik och poesi alls existerar - och eftersom poesi passar alldeles utmärkt för en allmän utforskning inåt i den människa man nu råkar vara född till, så kan jag ha sett lite inåtvänd ut, ett uttryck som alltså lätt tas för vilsenhet i tillvaron.

2012-12-22
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP