Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Text till ny "Utställning" - fler bilder kommer. Res hit till våren!


Norrköping -vid Strömmen

En vandring på 8 km genom det vackraste av Norrköping - längs Strömmen! (Retur evt med spårvagn ca 4 km för den nu fottrötte!)
Kom med tåg eller buss och starta vid Resecentrum. Gå söderut genom CarlJohans park med den berömda kaktusplanteringen, gå över Oscar Fredriks Bro men vik av från Drottninggatan och gå genom Strömparken , där det finns många vackra sällsyntare träd.
Nu hamnar ni i det nya Knäppingsborg-centret! Det är nytt såtillvida att det öppnats upp för en mängd mysiga butiker och restauranger i en gammal gammal kvarn-och snustillverkar-miljö vid Gamlebro, räknas ända från 700-talet! Vik in åt väster genom Holmen Tornet och njut av den nya De Geer-konsertbyggnaden, ombyggnad av den stora turbinhallen.
Gå längs med Strömmen, med magnifika vattenfall och hamna vid Laxholmen. Där har ni i gamla industribyggnader Arbetets Museum och Stadsmuséet (med finfin krog i gamla valv). Gå vidare på smala gångar och broar över Kungsgatan och Bergsbron (där vår nya högskola huserar i byggnader med intressant arkitektur ) till vårt nya Visualiseringscenter och vidare till Moa Martinssons torg med hennes staty.
En lummig väg - förbi magnifika vattenfall -för er till den gamla Färgargården,(med museum) där det inretts ett alla tiders lunch-och våffelfik. Längs Strömmen med sina höga träd kommer ni till Rhododendrondalen , som vår-och försommartid mest liknar en engelsk dito. Längs sköna vattenvyer kommer ni till Femöresbron, en liten spång som för er över till norra sidan av Strömmen och vidare till Hällristningsmuséet och Himmelstalundsfältet, med sina världsunika hällristningar.
Korsar ni spången över vattnet där kommer ni till Trädgårdsskolans doftande rosarium. Och vidare under Stockholmsvägen åter till Femöresbron.
Här kan ni gå upp bland de gamla vackra trävillorna tillbakavägen till Linköpingsvägen. Där kan ni haffa en spårvagn och njuta en tur tillbaka till Resecentrum.
Men orkar ni gå ner genom Södra Promenaden (känd från Ulf Lundell!) dåhamnar ni vid Kristinatorget. Här finns Konstmuséet och Stadsbiblioteket, ståtliga byggnader! Och så är det raka vägen Drottninggatan norrut (nerförsbacke)- med all shopping för den intresserade. Eller ta en spårvagn! God tur!




Övriga genrer (Essä/Recension) av vera gade VIP
Läst 357 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2013-01-02 15:40

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP