Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Texten har legat i utkast sedan 2013 04 05.


Redan som liten bad jag...






...till Mammon om att morbror Fredrik skulle vinna
på hästar så alla vi barn kunde få njuta festen och
gåvorna efter hans hemkomst. Han vann kanske inte
så ofta och om han vann blev det mera av att han
festade själv och drack upp småslantarna. Men ibland

blev det en större vinst då just han fick stå i rampljuset
och hela släkten ville vara med och gratulera, säkra
på att några smulor skulle bli över också till dem då
familjen och vännerna fått sitt. Vi barn fick till både
kläder, godis och vara med på den stora festligheten

som ofta varade över hela helgen. Det var först många
år senare det kom fram att morbror inte alls hade
vunnit på hästar. Han åkte till trav och galopp för att
träffa yrkesbröderna och planera stötar. Hans långa
perioder av frånvaro under hela min barndom berodde

mer på försök att hålla sig undan lagens långa arm,
konkurrenter samt att han då och då satt frihetsberövad.
Men han tog ibland hyra på någon båt helt lagligt för att
hålla sig undan och som ett slags arbetande semester.
Morbror Fredrik skall enligt ryktet ha dött just till havs

i en svår storm. Men med honom kunde man aldrig veta
säkert. Han troddes död flera gånger om under sin bana
som inbrottstjuv. Och rånare. Det tycktes mig han måtte
ha haft fler liv än en katt, och då menar jag inte bara hans
förmåga att lura liemannen.




Prosa (Kortnovell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 42 gånger
Publicerad 2023-12-18 23:53



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP