Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Ser på nyheterna att antalet självmord bland unga ökar, medan antalet självmord bland vuxna samtidigt minskar. Trots att det är vanligt bland vuxna att många har färre kontakter med andra vuxna som vuxen.


När ett barn tar sitt eget liv...


...är det inte alltid möjligt att ställa upp en förståelig förklaringsmodell. Barn berättar inte alltid i ett förståeligt klarspråk att det tänker ta sitt liv. Det är inte säkert att barnet självt vet vad som kommer att hända. Eller förstår på egen hand riktigt varför, om barnet tar sitt eget liv.

Det kan handla om yttre omständigheter som olika orsaker till stress, att inte kännas sig ha tillräckligt gott självförtroende, förtroende för andra människor, kränkningar och så vidare.

Ibland är det eller skulle det vara möjligt att förstå hur och varför, men om ett barn tappar förtroende och respekt så kan det mycket väl vara en spriral som sker så gott som helt och hållet inuti barnet som eskalerar, utan att utomståend har någon som helst koll på just hur och varför saker sker.

En förälder eller släkt och vänner, syskon, kamrater eller lärare är inte alltid att skuldbelägga för att ett barn tar sitt liv. Det är svårt för en oinsatt omgivning att vid varje givet tillfälle försöka ha koll eller att se möjliga signaler. Ett barn berättar ofta inte just det som skulle kunna vara det som skulle kunna få ett barn att bromsa upp och inse att livet kanske trots allt inte är det helvete det möjligt föreställer sig att vara.

Många av oss vuxna har själva varit sådana barn som funderat över eller ibland känt att livet inte varit värt att fortsätta leva. Ändå har någonting fått oss att fortsätta leva. Kanske finns det där en sort såväl personlig som mer allmän erfarenhet att hämta information över som skall kunna gå att föra vidare för att få ner antalet självmord bland unga.
Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 2670 gånger och applåderad av 54 personer
Publicerad 2013-04-06 19:51Bookmark and Share


  Rille VIP
Värt att tänka på... Det kan också vara individuella själ
2023-12-03

  Eva Langrath VIP
En lika angelägen text idag som när du skrev den.
2023-10-26

  crypticbard
So sad but true! Both heart and mind read and feel.
2022-04-28

  lodjuret/seglare VIP
Det finns två sorters själslig ohälsa. Dels finns så kallad 'vardagsångest', som att vara rädd för något som hänt och hur det påverkar en själv och andra, rädsla för något som kommer att hända.
Sedan finns det även 'oro' och 'ångest', som får en diagnos. Det vill säga då någon är och uppträder på ett sätt som inte betraktas som 'normalt uppträdande'. Där behövs medicin, vård, terapi eller andra insatser, ofta nog 'för livet'. Det som är släkt med kronisk sjukdom på det viset att en människa kan vara 'sjuk' men utan att det behöver belasta andra. När det 'belastar andra', så betraktas det som psykisk sjukdom. Den som 'friskförklaras' kan insjukna igen, precis som vilket sjukdomstillstånd som helst, men det behöver inte vara så. Det finns exempel på olika tillstånd och hur någon också 'hämtat sig'. Det finns hyllmetrar med litteratur om det mesta och 'oro' och ångest, upptar helt naturligt sina hyllmetrar. Där beskrivs även i böcker teorier kring vad som 'kan göras', och vem kan egentligen säga säkert något alls. Det är som så ofta, personligt och olika för alla. Många har det ena eller andra, men det kan ligga latent inom människan och 'bryter kanske aldrig ut'.
2022-03-09

  Immanuel Hägglund VIP
Förakt fördunklar sinnet och gör envar dum i huvudet.
2021-07-10

  miominmaj
tung, men mycket fint.
2021-06-08

    ej medlem längre
Verkligen angelägen text som kan vara ett stöd för många att veta.
2021-03-20

    ej medlem längre
Tack för att du belyser detta skuldbeläggande ämne! Som borde uppmärksammas så fler vågar lätta sitt hjärta /ångest. Det kan rädda liv..
2018-09-12

  morgonstjärna VIP
det är svåra saker du talar om här och viktiga. Varför händer det så ofta i dag. Är det inte något som är oerhört fel i samhället? Ser vi inte längre varandra?
Har vi blivit stora egoister och ser enbart vår egen näsa?
finns nog inget enhetlig koncept men barn får inte vara barn längre. Gräsligt smärtsamt gör ont överallt veta så många som släcker dessa ljus utan blinka.
2018-04-10

  Annika Persson
Rentav vara lite snäll, vilket inte är detsamma som att vara dum.
2018-03-27

  Annika Persson
Då är det extra viktigt att tänka på hur man beter sig med förhållningssätt. Det finns alltid saker och ting som det här barnet är bra på, rentav bäst på. Varför inte bejaka det mer? Istället har det här samhället en tendens att förtrycka folk som har mått dåligt eller lägga ord i munnen att de mår dåligt, vilket de kanske inte gör. Nåväl, förnuft och förståelse med empati borde väl vinna högre genomslagskraft, rentav ett honnörsbegrepp. Vad beror självmordsstatistiken på? Nåväl, det skiljer sig väl åt, men i många fall tror jag att en viktig orsak är hur folk behandlar varandra och härjande attityder. T ex om folk inte drar jämnt ska de inte heller umgås utan låta varandra vara och absolut undvika att trigga igång. Människor måste lära sig att skydda sig själva så gott det går, ja då menar jag att man måste få dra sig undan och inte umgås med alla, istället sätta ned foten mot folk som gör en illa.
2018-03-27

  Kungskobran VIP
Det är inte lätt att utröna om någon tänker ta sitt liv, det är ju inget som man basunerar ut precis.
Om eventuella tecken är allvarligt menade eller ej är mycket svårt att avgöra. Steget till att ta sitt liv är ändå mycket stort.
Man vet så lite, läs min dikt ,
Nära döden.
2017-12-01

    ej medlem längre
Detta är en oerhört viktig text
berörande för de inte insatta

självmord är för de flesta en siffra
som byråkraten bläddrar förbi

Att orka leva med sår
ingen förstår


Tack
2017-07-30

    jordarp@hotmail.com
En gång, är en gång för mycket
Ett ämne så svårt, men gott att
att du tar tag idet
2017-03-11

    frun
Våldet har eskalerat även mot barn.
Barnaga är enligt Sverige lag förbjudet, men har ökat, eftersom den inte innebär ett förbud i t ex vissa muslimska länder.

Jag känner dock till en svensk uppviglare till barnaga, är inte han medskyldig till brott då?
2016-06-26

    frun
En sak till, varför är folk mer rädda om prylar än om människor i vårt samhälle? Om någon fylleidiot slår på folk i bakhuvudet skulle väl vem som helst bli lite ledsen.
2016-06-26

    frun
Problematiken är väl värre hos ungdomar. T ex hysterin i vårt samhälle, manipulationer, korkade läkare.
Om du frågar ett barn som säger att det vill ta livet av sig, så ska man ta det på allvar, men framför allt utreda om det är sant eller om det bara är tillfälligt. T ex en vän(äldre man) till min familj begick självmord pga. tvångssyndrom eller så triggades han till det. Upprepningssyndromen i vårt samhälle kan säkert framkalla sådana besvikna tillstånd. Ofta är det inte barnet det är fel på. Dåliga läkare.
2016-06-26

    ej medlem längre
Smärtsamt och viktigt!
2016-02-14

  genni VIP
En alldeles för sann och aktuell text om hur livet kan vara som ung och även som äldre. Viktiga ord det här. Bokmärket är självklart <3
2015-04-11

  Bodil Sandberg VIP
Tack för att du tog upp det
det finns så många ensamma bran nu men inte alla är esanna

Mitt kusinbarn tog livet av sig för några dagar sen'vi har ännu inte riktigt förstår varför

Jag är inte troende men jag ber om god plats för honom vid vatten

kram
2015-03-09

  Ronny Berk
en viktig text, jag läser och begrundar
2015-02-15

  Connie VIP
Bra att du tar upp detta tabubelagda men ack så viktiga ämne om hur människor mår i dagens samhälle!

Det är fult att känna, det är fult att må dåligt. Det är fult att vara allvarlig lagd! Det är till och med fult att vara nöjd med sig själv. Stolt får man vara men inte nöjd!
2014-03-09

  Federico Romano VIP
Livet är skört, fick just reda på att två vänner är döda; av sjävmord och mord
Ålder är nog inte det viktigaste, utan gemenskapen..
2014-02-21

  Densen
Håller med sten där, även hur "vuxna" kan behandla varandra likaså...

Med ett barns ev destruktiva tankar...förr, fanns det ingen utbildning, inga bra "glasögon" som omgivningen hade, att ta på sej, se dessa indikationer, runt ett barn. Hoppas bara på att detta blivit bättre idag.
2014-02-05

  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
finner det mycket märkligt att inte fler begår självmord att döma av hur människor behandlar varann.
2014-01-26

  Ingrid Trolle
Du är fenomenal! Jag har inte kunnat läsa alla dina dikter, men väl dina ord om "dig själv-dina åsikter", som måste läsas mer än en gång. Och - ja, Johan Rabeus är en mycket skicklig skådespelare. Så länge du inte stoppar mig från att läsa dina texter, kommer jag att fortsätta att göra det.
Må väl!
Ingrid Trolle
2013-11-16

  Palett
En desperat handling som verkligen bekräftar att det är svårt att vara barn/ung idag !
2013-04-06

  Angela Bohlin VIP
Barn är sköra likt fint porslin och det är alltid tragiskt när det händer
2013-04-06

  SpamPippiL VIP
Medierna har stor del i detta.T.ex. Internet. Det var fler barn och unga som tog sitt liv 2008 än 1998. Det går inte att vara både vacker, smal, smart, muskulös, ha höga betyg, dansa zumba, gå på lina, ha social kompetens, spela fotboll och köra BMW, samtidigt som man ska vara en bra vän, en god lyssnare och ställa upp på alla andra. Numera lever man på kollisionskurs med omvärlden, livet självt och sig själv. Det är ovanligt med självmord i Sverige jämfört med vissa andra länder men jag tycker att ett enda självmord i "Välfärdssverige" är ett självmord för mycket.

Bra att du tar upp detta viktiga ämne. Psykisk ohälsa är fortfarande skamligt och inget man pratar om, ändå är det en folksjukdom.
2013-04-06
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP