Fick en fråga av Jeflea Norma Diana, hur man bakar det brödet
och vill först säga, att det knappast går göra utan en bagarstuga
av t.ex. Norr - eller Västebottniskt stuk, som har en flammugn,
då det krävar en viss bredd på ungen och en sekundsnabb
gräddning.
DEGEN:
Dag 1: Kokhett vatten hälls över 3 kg rågsikt.
4 matskedar salt
Arbetas till en smidig deg, som täcks
över, så den helst hålls ljummen till
nästa dag.
Dag 2: 150 gr smör eller margarin.
1 pkt jäst
1-2 dl sirap
4 kg rågsikt
Kavlas ut - efter sedvanligt knådande
med en naggad kavel, till en tunn degyta.
Det heter ju tunnbröd. Gräddas sen sekundsnabbt.
S.k. Tillor/klåddor - mjukt bröd - kavlas något tjockare
och gräddas ännu snabbare: viks ihop och förvaras
under duk för att inte bli hårda.
Lycka till med baket! kontakta gärna någon som
har lämplig ugn och som helst kan..
Mvh! S-E