Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

TUNNBRÖD FRÅN NORRBOTTEN

Fick en fråga av Jeflea Norma Diana, hur man bakar det brödet
och vill först säga, att det knappast går göra utan en bagarstuga
av t.ex. Norr - eller Västebottniskt stuk, som har en flammugn,
då det krävar en viss bredd på ungen och en sekundsnabb
gräddning.

DEGEN:

Dag 1: Kokhett vatten hälls över 3 kg rågsikt.
4 matskedar salt
Arbetas till en smidig deg, som täcks
över, så den helst hålls ljummen till
nästa dag.

Dag 2: 150 gr smör eller margarin.
1 pkt jäst
1-2 dl sirap
4 kg rågsikt
Kavlas ut - efter sedvanligt knådande
med en naggad kavel, till en tunn degyta.
Det heter ju tunnbröd. Gräddas sen sekundsnabbt.
S.k. Tillor/klåddor - mjukt bröd - kavlas något tjockare
och gräddas ännu snabbare: viks ihop och förvaras
under duk för att inte bli hårda.

Lycka till med baket! kontakta gärna någon som
har lämplig ugn och som helst kan..

Mvh! S-E




Fri vers av Sven-Erik Sköld
Läst 188 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2015-01-13 19:04



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sven-Erik Sköld