Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

vad är svenskt

Vad är svenskt? - undrar jag.
Kan det vara midsommarfylla, vrål och våld mot kvinnor i tält.
Den tyske tomten, Bocken och Tannenbaum - kanske.
Eller Luciaparaden som upptåg, kommet utifrån för inte så länge sen.
Dugamladufria
nationalsången, ganska färsk, vad är den - på vilka fornstora minnen vill man trona, egentligen.
På Kalrldentolftes, han som var enväldig i militärdiktaturen Sverige.

vad är svenskt
är det
offentlighetsprincipen
vitsippor koltrast
allemansrätt
jämlikhet demokrati

men knappast
hatpropagandorna på nätet


Säg, vad är jag då som svensk.
I historiskt perspektiv är jag vallon och invandrare - som alla andra.
Invandrare i landet som sakta steg fram efter den väldiga inlandsisens flykt.




Prosa av Ingmar Hård VIP
Läst 351 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2015-12-15 14:43



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Ursprung till seder är en sak, en annan vad som internaliserats, fogats till mönstret av seder - helheten.

SDare är som ett gäng låtsasmusiker, människor som drar omkring med instrument de inte kan spela på -
2015-12-18

  Flicis VIP
Det intressantaste vore att få reda på. Vad vissa invandrare menar, när de säger; att det finns riktiga svenskar. Då kan man fråga sig, ifall det är så fel. Att våga säga sig vara svensk.

Jo, det är sant, att det finns invandrare. Vars åsikt om svenskhet, är att den är vit och född i Sverige.
2015-12-18

  Bo Himmelsbåge
I förste hand är vi MÄNNISKOR
och VÄRLDSMEDBORGARE...
och MÅSTE VÄRNA OM JORDEN!!!
Helst INNAN KRIG OCH MILJÖSKADOR FÖRSTÖRT DEN TOTALT!!!
DÅ behöver vi inte bekymra oss om
Sverige, eller några andra länder överhuvudtaget!!!
Kanske bäst att vissa beska småcitroner försöker att fatta detta NU...! Men de har väl fullt upp med att HATA allt mellan himmel o jord!
2015-12-18

  Larz Gustafsson VIP
Själv är jag svensk nationalist och patriot.
Det kan inga gamla kraxande gamar ändra på.
2015-12-18

  Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Fint skriftat!
Ja, svenskheten, vårt sköna Sverige är något att slå vakt om... Mycket skrämmande och otäckt med dessa mörkerkrafter som vill förgöra vår nation, de som bränner flyktingförläggningar, sprider hat och lögner. Hemskt.
2015-12-18

    Sefarge VIP
För tusen år sen
Om Du kom och
Sa att du var Svensk
Skulle Du fått ett svärdshugg
Bak nacken-schvopp!
Då var det Jarlen-småkungar
I varje Landsände som bestämde
Mycket har hänt sedan dess
Och samtidigt ingenting.
Tankeväckande skriftat!!
:)
2015-12-15

  Larz Gustafsson VIP
Precis som det finns en angolansk, italiensk, kinesisk eller turkisk kultur så finns det en svensk.

2015-12-15

  Larz Gustafsson VIP
Varför får det inte finnas något som är svenskt? Det är min motfråga.
Varför ska just svenskheten skrutiniseras?
Är det p g a SD-fobi?

2015-12-15
  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP