Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

KYRKOGÅRDARNAS SAMSTÄMMIGA VITTNESBÖRD

är att Människan är skapad

av jord, hon är med

andra ord, ett

lerkärl:


som kan rymma gudomliga

skatter, eller låta sig

fyllas av det

onda:


AV DEN ONDE.




Fri vers av Sven-Erik Sköld
Läst 166 gånger
Publicerad 2016-01-08 10:23



Bookmark and Share


  Staffan Nilsson
I bibeln har fan en viktig roll som Guds hantlangare i att plåga Job.
Gud har själv och genom ombud dödat miljoner - män och kvinnor, födda och ofödda.
Satan har bara tiotalet döda på sitt samvete. Om vi ska tro bibeln.
2016-01-08

    Sven-Erik Sköld
Skall kolla upp det Du säger.

Men f.ö. är han ju "bra" på att göra konkreta, synliga saker, som att skära halsen av folk och tillverka gasugnar för att avliva bland andra Guds folk, judarna, i. Mvh/S-E
2016-01-08

  Göran Gustafsson VIP
Sven-Erik. Personifiering av ondskan i form a Djävulen är ett senare påfund vilket har påverkat översättningarna. I de flesta står det "Försvinn, satan", men i den grekiska texten "gå efter mig" och i Church Slavonic text "följ mig". Satan är här ingen person utan representerar den materiella världen.
2016-01-08

    Sven-Erik Sköld
Göran Gustavsson.

Matt. 4:1-11 "Sedan blev Jesus ledd ut i öknen av den helige Ande för att djävulen där skulle sätta honom på prov.

Under fyrtio dagar och fyrtio nätter åt han ingenting, och han blev till sist mycket hungrig.

Då kom djävulen till honom och frestade honom. Gör bröd av dessa stenar, sa han. Det kommer att bevisa att du är Guds Son.

Men Jesus sa till honom: Nej! Skriften säger att ingen kan leva av bara bröd. Bara den som tar emot Guds ord och följer det blir mätt.

Sedan tog djävulen honom med till Jerusalem och ställde honom högst uppe på tempelmuren.

6 Hoppa ner, sa han, och bevisa att du är Guds Son! Skriften säger ju: Gud ska sända sina änglar för att skydda dig. De kommer att hindra dig från att krossas mot stenarna här nedanför.

7 Men Jesus svarade skarpt: Skriften säger också att man inte ska utmana Herren Gud med dåraktiga handlingar.

Sedan tog djävulen honom till toppen av ett mycket högt berg och visade honom världens alla länder med all deras prakt.

Jag ska ge dig alltsammans, sa han, om du bara böjer knä och tillber mig.

Försvinn, Satan, svarade Jesus honom. För Skriften säger: 'Du ska bara tillbe Herren, din Gud, och lyda honom.'

Då gick djävulen sin väg, och änglar kom till Jesus för att betjäna honom".


2016-01-08

  Göran Gustafsson VIP
I nya testamentet finns ingen generell ide om den onde. Berättelserna om ondskan är allegoriska och har inget med den senare kyrkans ide om Djävulen.
2016-01-08
  > Nästa text
< Föregående

Sven-Erik Sköld