Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Utstakat


Rensar ogräs i grönsakslandet
när jag i ögonvrån ser
att någon rör sig lite försiktigt
en bit ifrån mig


Jag tror först att det är en katt
och ska just säga något till den
med mjuk röst
när jag ser
att det är grannens robotgräsklippare
som håller på att köra fast
i det förvuxna rabarberståndet


Men så tar den sig loss
och vandrar sakta vidare
på sin utstakade bana


Plötsligt drabbas jag av ömhet
för denna själlösa medvandrare
som verkar så ensam
där den går utan möjlighet
att ta kontakt med någon
eller förändra sitt öde


Känner nästan släktskap med den
när jag tänker på oss människor
som ockå går här
våra snitslade banor
bredvid varandra
en stund på jorden




Fri vers (Fri form) av Eva Helene VIP
Läst 511 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2016-06-16 09:37



Bookmark and Share


  anits VIP
Så fint skaldat om livet och dess händelser!
2016-06-24

  ResenärGenomLivet VIP
Det var en berörande jämförelse...får nästan tårar i ögonen när jag tänker på alla människor som går där så ensamma, trots att det finns så många av våran sort...sparar denna tänkvärda dikt...
2016-06-18

  Bo Himmelsbåge
Onekligen en mycket tankeväckande dikt, som snuddar de stora filosofiska frågorna! Är vi ödesstyrda och bundna vid våra förutbestämda, snitslade banor, som roboten, eller har vi en egen fri vilja att styra våra liv...?!
Jag tror på det senare... för annars vore våra liv tämligen meningslösa...
Vi lever här för att njuta, men även för att möta hinder o svårigheter o för lösa dem på ett allt bättre sätt; att utvecklas...!
Men en dag kanske även roboten blir så avancerad att den kan fatta egna beslut o även känna...
så det är säkrast att vara snäll mot den, redan nu...! :)
Tack för en mycket fin dikt!
2016-06-16

  Ingrid Trolle
Vilken fantastisk
metafor! Ömheten
för den stackars
gräsklipparen.
Elegant skaldat
2016-06-16

  Chawa VIP
Det var ett fint tankespår att empatiskt kunna känna släktskap med den själlösa stackars robotgräsklipparen.

"Våra snitslade banor
bredvid varandra
en stund på jorden" - Vilken fantastiskt bra och sann liknelse!
2016-06-16

    ej medlem längre
Djupa tankar i trädgårdslandet
2016-06-16

    Dan Myrbeck
Tänkvärd reflektion! Bra!

PS: När jag en gång klappade en
robotgräsklippare undrade en 12-
årig flicka och mamman förklarade:

- Han är en sådan där konstig poet!
2016-06-16

  ULJO
Fin betraktelse över livet, över existensen. Fint
2016-06-16

  Anya VIP
Vilken fin reflektion. Jaa frågan är ju om vi är varelser i öde eller om vi kan göra våra val? Jag har inte bestämt mig ännu...ett svårt spörsmål. Kanske är vi en produkt av både och.
2016-06-16

  Marita Ohlquist VIP
I de mest vardagliga situationerna kan det komma stora, djupa tankar!
Detta är en sådan.
2016-06-16
  > Nästa text
< Föregående

Eva Helene
Eva Helene VIP