Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
född i Vena 1841, död och begravd i Västervik 1896


Olof August Welin - tron, hoppet och kärleken


Welin föddes i Vena socken i nordöstra Småland 1841 och vi har gemensamma anor där, eftersom han var brorson till en anfader till mig. Hans far och hans farfar (min anfader) var bönder i byn Dalsebo. Han kallas för en småländsk läsarhövding i en bok från 1955 av Nils Rodén, som berättar fängslande och initierat om Welins liv och gärning.

Welin gifte sig den 21 september 1878 med Sofia Lovisa Berger och fick med henne tio barn, varav åtta överlevde. Man kan bland annat genom återgiven brevväxling se att de hade ett lyckligt äktenskap, trots att han mestadels var på resa. Han skriver långa ömsinta brev till henne som han ofta inleder "Min egen lilla älskade Lova!" och undertecknar med "Din Olle".

Han räknas som en av upphovsmännen till de så kallade Nordöstringarna, som var en religiös riktning inom Östra Smålands missionsförening och han vigde sitt liv åt sin tro och förkunnelse. Ja, man kan faktiskt säga att han gick i döden för den.

Welins sista sjukdomstid och död skildras ingående i Östra Smålands Missionsblad och här följer ett stycke:

Den sorgliga sjukdom som ändade hans jordiska lif grundlade han sommaren 1885 på en resa, då han satt i en järnwägskupé och talade om Jesu kärlek till syndare. Under dylika ljufliga samtal glömde han ofta det som tillhör denna jorden, så ock nu. Han gaf icke akt på att fönstren woro öppna, och att han satt i ett farligt korsdrag. Redan wid framkomsten till det ställe, dit han ämnade sig, kände han sig illamående, och påföljande natt hade han swåra plågor, men blev dock bättre . . . .
Sedan har han med längre och kortare mellantider haft swårare och lindrigare anfall. Ingen jordisk läkare kunde bota hans sjukdom, som war njurlidande.

Den sista sjukdomstiden och hand död finns beskriven i boken på ett gripande sätt och den dagen som han avled, den 2 december 1896, tog han avsked på sin dödsbädd av sin älskade hustru och de åtta barnen:

Måndag e.m. kände han att det led mot slutet, och wid 5-tiden sade han: Nu vill jag säga farwäl till eder medan jag orkar. Därefter började han taga afsked af sin hustru, som med de sex äldsta barnen knäböjde kring makens och faderns dödsbädd. De båda minsta barnen fördes också in till honom, och alla hwar i sin tur fingo emottaga wälsignelse jämte allwarliga och innerliga afskedsord. Ett av barnen, en gosse på nio år blef alldeles förtwiflad wid tanken på att förlora sin fader och bad under bittre tårar: Käre Gud, du får ej ta hem pappa ännu, låt oss få behålla honom en wecka eller åtminstone twå eller tre dagar . . . .

Hans sista ord som han viskade fram var dessa: Änglarna - hem -hem och ett glädjeskimmer upplyste hans ansikte berättas det. Och strax därefter lämnade han jordelivet utan dödskamp.

Bland breven i boken finns också några brev till änkan Louise Welin från hennes syster Claudia Boysen som var gift och bodde i Köpenhamn. I ett brev skriver Claudia bland annat följande till sin syster:

Hör du Louise, skaffa mej ett fotografi af dej och barnena så jag får se hur ni ser ut. Du kan väl förstå, hvad det ville glädja mej. Till Julen skall jag sända dej ett kort af mej och barnena, det lofvar jag dig. Min äldsta lilla flicka heter Rigmor och blir 6 år i Januari, den andra heter Karen och hon fyller 3 år i nästa månad. Hon är sjuklig och klen och tillfölje däraf ovanligt liten och spinker för sin ålder. Ja, jag har ett par gånger trott att Herren ville taga henne ifrån mej, men till sist fick jag dock behålla henne . . . .

Och i ett annat brev:

Kort före Jul 1891 tog Gud till sig min lilla flicka, lilla Karen! Du kan nog förstå att sådant är icke till fröjd utan till ångest! Det var Influenza vi hade. Den kom sedan till hela huset:den ena efter den andra! Ja, du kan tro det var en tid af nöd!! Jag har nu efter denna Influenza icke kunnat komma mig. Mina nerver äro ödelagda, och mitt hufvud så klent af värk nästan jemt! Jag må så fullständigt bero och uppehållas af min kära himmelse Faders starka armar.

Nu är det tredje gången jag sätter mej ned att skrifva på denna bref! Skriv snart kära vän och sänd fotografierna!

Min lilla Rigmor är rask, hon går i skolan nu. Hon spelar också fiol. Det har hon gjort allaredan ett helt år. Hon är mycket musikalisk och är derför kommen ganska långt.

Herren välsigne dig och de dina!

Tack för din vänliga inbjudning, ja ack den som finge komma! Men allt, äfven detta kan vår Fader lägga tillrätta!

Tryggare kan ingen vara, än Guds lilla barnaskara!

Hjertlig hälsning till de dina

Din i Jesus tillgifna
Claudia

Tiderna är verkligen helt annorlunda nu. Avstånd finns knappast och kommunikationen går otroligt snabbt mellan oss människor. Bot och lindring finns också mot flera av de sjukdomar som förkortade livet på människorna på den tiden.

Jag tänker också på hur stark och innerlig tron kunde vara, en tro som gick före  allt annat. Men Welin älskade också sin familj högt och hade stor omsorg om dem. Han skriver också varma brev till sin far där han också hälsar till släkt och vänner på hemorten. En kärleksfull människa var han, stark i tron och lugn och tillitsfull inför döden.

 

 

 

 




Prosa av Eva Helene VIP
Läst 1165 gånger och applåderad av 17 personer
Publicerad 2017-01-27 14:25



Bookmark and Share


  anits VIP
En sorglig och mycket gripande berättelse!
2017-04-14

  Ljusletaren
Sorgligt men intressant ... tack /kram
2017-01-31

  Salvation Pepper
Intressant.

Historien om lilla Karen kommer man att minnas, speciellt för modern som idogt ville skriva brevet. Vilka tider, då barn ofta dog.




2017-01-30

  Goraxy 89 Orion VIP
Mycket gripande berättelse!!!!
2017-01-30

  Ewa-Britt Nilson VIP
Innerligt och väl
berättat tack
för att Du
delade med
Dig av detta
liv till oss...
2017-01-30

  Anya VIP
Men vad kul att få ta del av denna intressanta skildring...om än sorglig. Så berörande att läsa om pojken som bad om att hans pappa skulle få leva en vecka till...eller åtminstone två tre dagar. Jaa tänk vad mycket som hänt sedan denna tid förflutit...och ändå är det inte länge sedan. Tack för att du berättar.
2017-01-30

  Lars Hedlin
En mycket bra och stark skildring ...APPLÅD!
2017-01-29

  Bo Himmelsbåge
Ett mycket fint tecknat, levnadsöde och porträtt, av denne fine, kärleksfulle och trosvissa man och släkting till Dig!
Vi kan också notera, att idag till synes enkla sjukdomar, på den tiden kunde vara ett allvarligt hot mot hälsan och ibland även leda till döden...
Därför var det extra viktigt då,
att söka stor tröst och stöd i just: "Tron, Hoppet och Kärleken"
vilket också Olof Welin gjorde!
Något för oss moderna nutidsmänniskor att fundera på...
Idag är hoten o pressen annorlunda,
men väl så stora som då!

Tack för fin och intressant berättelse!



2017-01-29

  Ingrid Trolle
Tack för att vi fått ta del av denna
mycket fina berättelse om din släkt.
Det var en hjärtskärande att läsa
om de små barnen som var sjuka
och svaga på den tiden. Så olikt liv
mot våra idag.
Man känner smärta inför deras öden.
2017-01-28

  ResenärGenomLivet VIP
Det var intressant att läsa om denne man...tack för berättelsen...
2017-01-28

  Bibbi VIP
Tack för detta mycket intressanta där jag själv har mina rötter och lärt mig uppskatta.
2017-01-28

  Chawa VIP
Detta var ett mycket välskrivet, högst intressant porträtt tillika tidsdokument! Berättelsens röda tråd är följsam. Stämningen blir stundom gripande med de vackert vävda inslagen av brevtexterna och dess njutbara gammalstavning. Fotografiet levandegör historien om denne Olof August Welin. De avslutande tankegångarna tillsammans slutorden i rubriken går hand i hand. De var viktiga då och de är viktiga nu och i all framtid. Tron, hoppet och kärleken - i dessa ord ligger en drivkraft som gör en människa hel till kropp och själ. Tack!

2017-01-27

    ej medlem längre
Bra E H!
2017-01-27

  Larz Gustafsson VIP
Till Dan:
Jesus Kristus är densamme i dag, i går så ock till evig tid. Det är Bibelns klara budskap.
Det är inte Gud som har ändrat Sig utan människan.

2017-01-27

  ULJO
Underbart att läsa
2017-01-27

    Dan Myrbeck
En berörande och fin skildring.

Undrar om det är tvärtom nu med allt, alltså att tron är sämre men allt annat bättre?
2017-01-27

    ej medlem längre
Tack för denna fina text! Det är så intressant att läsa skildringar från 1800-talet, de hade svårt med sjukdomar som inte gick att bota på den tiden, men de hade en tro som höll i alla svårigheter. De skyllde inte Gud för det onda som man gör i våra dagar.
En man som du kan vara glad att ha funnit i din släkt!
2017-01-27

  Marita Ohlquist VIP
Blir berörd av din fina och intressanta text som förmedlar kärlek, värme och gemenskap, väl grundad i en stark religiös tro!
2017-01-27

  Larz Gustafsson VIP
Matteus 6:33.
Vi lever nu i en tid där kristna hånas för sin tro.
Hävdar man absoluta sanningar med utgångspunkt från Bibeln betraktas man som museial och sinnesförvirrad.
Men vi ser också hur det ser ut i samhället som ett resultat av detta.
2017-01-27
  > Nästa text
< Föregående

Eva Helene
Eva Helene VIP