Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

De udda.

Den vita spegeldörren glider upp med ett knarrande, som för att berätta hur gammal den är. Jag kommer in i ett kök och doften av kokkaffe och rök från järnspisen blandas och en rofylldhet sprider sig i mitt inre.

Vitmålad bröstpanel med blommig tapet ovanför får mig att tänka på Madicken och Alva med förkläde och kaffebricka. Ett slitet bord med pinnstolar står framför det enda fönstret, där orkidéer och tyllgardin dämpar vårsolens värmande strålar.

Ovanför den höga diskbänken finns skåp som sträcker sig upp till det en gång vita taket, nu solkigt av sot från tusentals vedklabbar.

Tre hyllor finns i det första skåpet: Tallrikar, skålar och längst upp några vaser som sett många blommor vissna.
I det andra skåpet står matta dricksglas som har släckt törsten i många strupar.

I det tredje skåpet ryms det jag söker.
Först fat som det har druckits på bit ifrån. Sedan koppar, alla vita med nästan bortnötta företagslogotyper. De samsas med enfärgade muggar som jag känner igen från något café.

Längst upp, dit jag får sträcka mig för att nå, står de. Hyllan är full men alla är olika och unika. Små och stora, några med öron andra utan. Färg och form varierar. Några har guldkant, en annan har handmålade blå blommor som fortfarande ser fina ut.

Flera är kantstötta och det syns att de har hanterats lite ovarsamt genom åren. Kanske någon blivit tappad när den diskades eller har råkat vältas ner från bordet. En annan har limmats och verkar hålla ihop. Flera har krackelerad yta efter att ha utstått hett kaffe och te.

Nu får de stå där längst upp, för att de inte riktigt passar in bland dem fina och nya, de med logga, de som är gjutna i samma form, de som inte skiljer sig från mängden.

Det är de skira, de ömtåliga och de udda som jag vill dricka ur.
Det är dem som är de vackra!





Övriga genrer av Starkskör VIP
Läst 265 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-03-24 21:02



Bookmark and Share


  Blomma-Stjärna VIP
härligt detaljerad, bildrik, livsklok text som vinner mina sympatier!
2017-03-24
  > Nästa text
< Föregående

Starkskör
Starkskör VIP