Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Foto/text Ingår i "Litterära brottstycken" © Sten Wiking/Licentia


DEN LITTERÄRE FLANÖREN GENOM 1800-TALETS PARIS

Den tyske filosofen och litteratur-
kännaren Walter Benjamin 1892-1940,
vars trippelverk "Passagearbetet-Paris
1800-talets huvudstad "
kan liknas vid en litterär dokumentär
passage eller labyrint genom 1800-talets
Paris och en bit in på 1900-talet strax
innan 2:a världskriget.

Walter Benjamin som var
av judisk börd,
levde således i nazismens
och antisemitismens hotfulla
skugga,och hans död är ännu
inte klarlagd om han blev mördad
eller begick självmord.

Dock genom sin flykt till paris
kunde han trots den jäsande
oron i europa
färdigställa sina passager
genom Paris boulevarder
och litterära salonger
där han ofta
låter Baudelaire inta
en närmast " synekdoke"
i tid och rum.

Benjamin guidar läsaren med
fragmentariska glimtar och
metaforiska bilder,
ur ett svunnet Paris som den
litteräre flanör
och inkännande iakttagare han var.

Ingår som nr 124 i "Litterära brottstycken"




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 415 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2017-09-09 10:11



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP