Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


NÄR DEN SVENSKA LITTERATURHISTORIEN FÖRLORADE SIN OSKULD

När värstingen från Övre västerbotten
Sten Birger Nicklas Lundkvist 1964-
under pseudo :" Nikanor Teratologen"
med sin "Äldreomsorgen i övre kågedalen"
1992 skrämde upp Norstedts
och skakade om det fisförnäma kultur-
etablissemanget,
och följde upp med"Förensligandet i
övre kågedalen" 1998 samt "Hebbershåls-
apokryferna" 2003,
förlorade den svenska litteraturhistorien
sin oskuld.

En bibliotekarie på Skara bibliotek
berättade att en äldre dam som lånat
debutboken kom tillbaka med den
chockad och höll på få hjärtinfarkt,
för hon gick på den missvisande titeln
att det skulle handla om äldreomsorg.

Socialstyrelsen lär också beställt antal
ex som föranledde spekulationer om
de skulle låta omhänderta författaren
för vård.

Den grova driften med rasism,
antisemitism,Incest,våldtäkt och våld,
ja ! allt sådant som väcka äckel och avsky
färgar hans tre romaner till något som
saknar motstycke i svensk romankonst.

Det var en vågad debut
av en brådmogen respektlös 28-åring
med begåvade förmåner utöver det vanliga.

Det som räddar denne Nikanor fr åtal
är verkets humoristiska underton,
vilket annars är svårt utan att bli tagen
på allvar
med det otämjda gränsöverskridande
idiom han begagnat sig av
och att den till vissa delar är skriven
på grovkornig Västerbottniska
förbättrar inte saken,utan förvärrar den.

Vet inte vart han skulle tagit vägen
efter att Norstedts sagt upp bekantskapen,
om inte Vertigo förlag tagit honom
under sin skyddsmantel och lagt han
i kuvös och karantän för en tid.

*
Ingår som nr 125 i "Litterära brottstycken"




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 940 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2017-09-09 17:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP