Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
E M Cioran rumänsk/fransk förf,filosof.1911-1995


PESSIMISTEN SOM ÖVERLEVDE MED SJÄLVMORDSTANKEN SOM TRÖST

Den sedan 17- års ålder av "insomnia"
plågade författaren Emil Cioran 1911-
1995 och som plågade denne livet ut,
gav därtill också grunden till hans
pessimism,dekadens,misantropi,
apatisk livströtthet,och extremt
negativa livssyn
vars enda positiva denna sömnlöshet
medförde var hans produktivitet vilken
därmed gav honom credit och respons
inom vissa intellektuella kretsar.

Influenserna är tydliga
( eller släktskapsrelaterade om man
så vill) med Nietzsche,Schopenhauer
Dostojevskij mfl av tungsinnets hjältar.

Cioran var en person som ville nå
botten av allt negativt,
han sökte verkligen efter helvetet
och det som höll honom vid liv
ända till 84 års ålder var faktiskt
tanken på självmord.

Ett av hans verk : " Sammanfattning
av förfallet" är översatt av Nikanor
Teratologen, utg H: ström

Ingår som nr 127 i " Litterära brottstycken"




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 339 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-09-13 02:14



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Sten. Stenstig. Förlåt.
2017-09-15

  Gunnar Hilén VIP
DETTA är "gudomligt". Tack Stig !
2017-09-15
  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP