Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Som Kafka kände sig när han skrev "Förvandlingen"


KAFKAISMENS GRYMMA VANFÖRESTÄLLNINGSVÄRLD

Franz Kafkas (1883-1924)
paranoida vanföreställningar
där paranoian
till synes är allstädes närvarande
likt en ond demon där ingen går
säker någonstans,
är kontentan av vad en maktfull-
komlig statsapparat kan göra
med en individ i romanen
"processen"

Hur skulle det därtill se ut
om människor inte bara
inbillade sig vara förvandlade
till skalbaggar,
utan även beter sig som sådana ?
Freuds psykoanalytiska tolkning
förkastades naturligtvis omedelbart
av författaren till novellen
"Förvandlingen"
som man kan föreställa sig
vilken diagnos en specialist
i vuxen psykiatri skulle ställt
om upphovsmannens
själstillstånd.

En tragisk judisk komplex persona
som kravlar omkring på sex ben
som kackerlacka,
för en författare måste " bli"
det han skriver om för att verka
trovärdig,
och trovärdig blev han.

Ingår i "Litterära brottstycken" som nr 131




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 347 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2017-09-24 00:17



Bookmark and Share


  peter markurth
Han visar saker övertydligt. Mkt bra
2017-09-25

  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Ingen dissekering bara skissering.
Jo ! han ägde geni på gränsen till galenskap.
2017-09-24

    ej medlem längre
Vilken dissekering av ett geni. En text är så mycket mer än sin författare. Frågan är om man vill se djupen eller botten. Plus för snyggt uppbyggd och spetsig text dock!
2017-09-24
  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP