Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Vi bodde i ett stort hus inom sjukhusområdet


Barndomsupplevelser från ett Mentalsjukhus, del1

BARNDOMSUPPLEVELSER PÅ ETT MENTALSJUKHUS
Del 1
Han höll till i en källare, vi barn tyckte det var kul att reta honom,
han sprang upp och jagade oss men vi hann alltid undan med en skräckblandad förtjusning.
Vem var han? Engelbrekt hette han så mycket visste vi.
Han hade bott på mentalsjukhuset så länge någon kunde minnas.
På sjukhuset fanns många som tillbringade hela sitt liv där.
Sjukhuset var en egen värld, inhägnat med stängsel , ingen obehörig kunde komma ut , inte heller in , vakten vid grindarna för det mesta en äldre dam med vänligt utseende som kände igen oss , hon öppnade alltid grinden i god tid när hon såg oss komma, överläkarens barn.
Den lilla grinden öppnades med en spak på väggen, de stora grindarna med en vev som såg ut som ett hjul, det såg tungt ut och var det nog också.
Inom sjukhusområdet fanns det mesta , växthus, odlingar ,kök biograf , tvättstuga , stall med två hästar som användes till snöplogning på vintern och sop hämtning.
I bland gick vi till stallet där fanns två hästar som stod i spiltor, en var stor den andra ganska liten, den hette Jörgen och sparkad på sidorna när vi kom in, vi var ganska rädda när vi gick bakom att de skulle sparka bakut och skyndade oss förbi så fort vi kunde.
Man var självförsörjande på en hel del på sjukhuset.
Det fanns också ett garage med två bilar, sjukhusets direktionsbil en Buick med träekrar på hjulen, den användes sällan eller aldrig, en gammal Scania lastbil som startades med vev , den användes då och då.
Lukten i garaget var spännande , en blandning av bensin, olja gummi och cement jag älskade lukten och kan känna igen den även i dag på gamla bilverkstäder
Det var en upplevelse när Scanian ibland kördes , vi barn sprang efter , den gick inte så fort.
Mest spännande var det när den startades med veven och kom igång med ett frustande skramlande ljud ,vi hade inget emot avgaserna och röken det förhöjde bara upplevelsen.
Det fanns flera barn inom området vars föräldrar arbetade och bodde där som vi lekte med i bland.




Prosa (Kortnovell) av Kungskobran VIP
Läst 466 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2017-10-29 20:25



Bookmark and Share


  Anya VIP
Skulle kunna vara Sidsjöns sjukhus. du berättar levande.
2017-11-09

    ej medlem längre
Jag kände miljön och lukten det gjorde att jag blev närvarande. Greps direkt och ville veta mera.

Du har tre "spännande" på slutet byt gärna ut dem mot andra ord.
2017-11-01

  Blomma-Stjärna VIP
Tydligt och detaljrikt - fint flyt - roligt att läsa!
2017-10-30

  henke_r
Du målar på bra. Spännande läsning. Fortsätt skriv prosa. En fröjd att läsa!
2017-10-29

    ej medlem längre
Tack för en riktigt trevlig läsning från en spännande barndom. Kan se berättelsen rulla upp inför mina ögon. :)

2017-10-29
  > Nästa text
< Föregående

Kungskobran
Kungskobran VIP