Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Vi bodde i ett stort hus innanför sjukhusområdets inhägnad


Barndomsminnen från ett Mentalsjukhus del 2

Del 2
Sjukhuset hade många paviljonger, där det bodde patienter av olika slag,
oroliga avdelningen var mest spännande, när man gick förbi utanför så hörde man hur patienterna skrek, vi försökte titta in , men fönstren var ganska högt belägna och var dessutom försedda med galler.
Vi hade hört att dom var madrasserade så att patienterna inte skulle skada sig.
Det fanns en rastgård där patienterna fick gå ut , dom gick runt runt ,
en patient som vi kallade lustiga tanten brukade dra upp kjolen ibland till vår stora förtjusning.
Det gick att klättra upp bakom rastgården och kika ner på patienterna.
Det fick vi förstås inte göra men gjorde det ändå.
1 a klass var en stor byggnad för sig, där bodde de mest bemedlade patienterna som betalade för sig, dom hade egna rum .
En av dom hette Dr. Karlsson, han brukade spela tennis med oss på tennisbanan nedanför vårt hus, men mest brukade han stå och serva för sig själv, vid varje serv gav han ifrån sig ett frustande ljud.
Han hade ett mycket skrovligt ansikte och var mycket gammal tyckte vi men var nog bara i 40 årsåldern.
Det sades att han var överintilligent och hade doktorerat vid 19 års ålder men flippat ut och hamnat på sjukhuset, men vi märkte inget av det.
En del avdelningar låg lite vid sidan av, på en sådan avdelning spelade vi bordtennis med en patient, bordet stod på en terass på baksidan av huset,
vi upptäckte det när vi gick till växthuset som låg intill, i växthuset luktade det fantastiskt av gurka kommer jag ihåg.
När min far fick reda på att vi spelade bordtennis med patienten så blev vi förbjudna att gå dit, det var visst någon avdelning för patienter med något brottsligt förflutet fick vi reda på senare.




Prosa (Kortnovell) av Kungskobran VIP
Läst 441 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2017-10-31 08:56



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Du skriver nu i nutid, en skildring av dig som då det inträffade var barn. Det är en konst och en utmaning att både som vuxen skriva nu som vuxen om det som upplevdes som barn och att få läsaren att känna att det ändå är ett barns upplevelse. Grattis, bra gjort.
2017-11-02

  Blomma-Stjärna VIP
intressant att ta kontakt med sitt unga jag och beskriva vad man en gång kände och såg - bra det här!
2017-10-31

  Marita Ohlquist VIP
Bra berättat om olika levnadsöden som får mig att tänka på att man ser ett ansikte, men inte människan bakom!
2017-10-31

    ej medlem längre
vilken historia det finns bakom det husets väggar

vilka levnadsöden
med unga ögon fångat

Bra skrivet!


2017-10-31
  > Nästa text
< Föregående

Kungskobran
Kungskobran VIP