Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Mayas slöja

 

 

 

vad är det du ser?

en man

ett ansikte en dröm en stjärna

i Orions bälte

men

för dig förblir jag bara helt

fördold

 

jag tillhör inte denna

observerbara

struktur

 

denna ofullkomliga illusion

av ett separat

jag själv

 

jag tillhör bara Gud

svarade hon

geniet

Akiane Kramarik

och log

 

so who are you

anyway?

 

kom igen du främling du drömmare

du målare du trollkarl

du profet och

visionär

 

kom igen blända oss

med din

-

obeskrivliga

transcendenta skönhet

idag 




Fri vers (Fri form) av Goraxy 89 Orion VIP
Läst 545 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2017-11-25 06:56

Författaren Goraxy 89 Orion gick bort 2019. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Det finns en uppsjö av filosofiska och religiösa tankegångar som påminner om varandra där verkligheten, eller sinnevärlden som vi känner den som, ses som en slöja som döljer den verkliga världen. Jag tycker om hur du lyfter mayas slöja från jagets ansikte för att få syn på det fantastiska transcendenta bakom. En dikt som fängslar med tanke, poetisk ådra och känsla!
2017-12-04

  Bjarne Nordbö
Hänger knäveck i en av Saturnus ringar och läser. Det är så den gör sig bäst. Du äger ordet fran start till mål. Jag skickar omedelbart en vänförfrågan. Det är inte ofta det dyker upp nytt här som lockar mig. Du ett undantag. Sitter på jobbet nu. Återkommer till dina texter. Amen.
2017-11-25

  alicja lappalainen VIP
Den ny age strömmen påstår att många barn reinkarnerar med budskap till människor och mål att förändra världen. Mot den bakgrunden skapas sådana företeelse som ett geni. Oavsett alla spekulationer är Akiane Kramarik en produkt av den amerikanska kulturen. Här skulle hon vara ifrågasatt. Hennes religiösa bilder speglar den primitiva smaken och de tavlorna har sitt höga pris.

Maya är österländskt begrepp för illusion introducerat till västerland av Schopenhauer och diktens rubrik kastar ett ljus på tolkningen. Jag läser den trots romantiseringen av ämnet som en försiktig öppning till självständiga funderingar runt trovärdighet av sådan företeelse.

Men dikten tillåter också för en annan tolkning, den mystiska, där maya gäller jaget och genom sådana barn som är Guds emanation och redskap närmar vi oss till transcendensen.

2017-11-25
  > Nästa text
< Föregående

Goraxy 89 Orion
Goraxy 89 Orion VIP