Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Monarki eller republik


Monarki eller republik

Monarki eller republik

Republik har varit och är en av grundbultarna i såväl kommunismen som socialismen. Men ingen av dom vågar ens tala tyst om att avskaffa monarkin, vilket ger en indikation på hur stark kungafamiljens ställning är i Sverige och den inte alltför blomstrande tillvaro som republikanska föreningen för.
Den franska revolutionen avskaffade monarkin genom ett pöbelupplopp och så skedde också i Ryssland. Båda upploppen hade sin grund i missväxt. Lenin och Stalin skickade 60 miljoner oppositionella att dö i Sibirien. Putin mördar oppositionella på öppen gata.
The Economist Intelligence Unit mäter demokratiindex. Monarkierna toppar denna lista och republikerna hamnar i botten.
Freedom in the World mäter staternas frihet –ett slags frihetsindex – och även här hamnar monarkierna i topp och republikerna i botten.
Vem skulle republikanska föreningen vilja se som president? Stefan Löfven? Gudrun Schyman? Mona Sahlin? Och när det gäller kostnaderna så blir en republik väsentligt mera kostsam än en monarki








Prosa av Gunnar Barkenhammar
Läst 131 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2017-12-26 17:08



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Barkenhammar
Gunnar Barkenhammar