Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Rymdprat

Det har gått femtio år sedan Sputnik ramlade ned. Kommer ännu ihåg då på hösten innan när det fantastiska hände, Ryssarna hade skjutit upp en satellit. Det var mitt under kalla krigets frostigaste period. Tidnings och radionyheterna dominerades av prat om vem som testat olika starka bomber, men ibland kom rapporter av mera fredlig sort som att snart skulle USA sända upp en obemannad satellit. Vi hade inget fungerande Tv media så de färskaste nyheterna fick vi från radionyheterna.
Jag som hade börjat lyssna på utländska radiostationer på min nybyggda kortvågsmottagare behövde inte bry min hjärna med utländska språk. För kalla kriget gjorde att de stora kontrahenterna hade sändningar på mitt modersmål flera gånger dagligen. Tom Kineserna sände på sin propagandakanal på ett så udda språk som Svenska.

Plötsligt, det var en tidig höstdag ett kaos och kackalorum på alla de större sändarna. Ryssarna var heroiska över kommunismens stora steg. Västallierade försökte med dementier inte hade det sänts upp någon satellit, det var bara ännu ett prov med långdistans robotar.

Detta otroliga att människan hade erövrat rymden hade hänt, visserligen bara med en liten halvmeter i diameter stor plåtkula. Men den roterade runt jorden av egen kraft, hölls uppe utan motorer, inte ens en gasballong inga propellrar.
Den kunde dessutom kommunicera med jorden, visserligen envägskommunikation. otrolig och oförståeligt. Vi kunde höra meddelande från en maskin vi skapat, den berättade i form av pip hur den mådde. Förstod vi, nej men vi hörde ljudet. Höra det kunde man på kortvågsbandet i radion och vid klart väder kunde vi också se kulan, som en lysande prick blan de andra stjärnorna rusade den fram högt över våra huvuden i den lufttomma rymden.
Ryssarna hade vunnit kapprustningen om vem som skulle behärska den okända sfär som vi kallade rymden. Ryssarna hade tagit ledning, fantastiskt men skrämmande.
Minns kvällen när jag och min familj stod och spanade mot den kvällsmörka himlen. Jag hade rattat in frekvensen där den sände på min nybyggda kortvågsmottagare. När jag fick in de första pipen rusade jag ut till de andra för att få se sputnik komma ilande över himlavalvet en stjärna bland de andra stjärnorna men skapad av människorna.
Fortsättning, kanske...

© Bosse 22 januari 2018.




Övriga genrer (Kåseri) av Bossepoet från Österbotten
Läst 270 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-01-22 23:57



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Bossepoet från Österbotten
Bossepoet från Österbotten