Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

FRÅN NUNNEKLOSTER TILL NATTKLUBBSDROTTNING I SOHO

Översättaren,författarinnan,litteratur-
kritikern och dramaturgen Marie Frie-
derike Cornelia "Frida"Uhl 1872-1943
kan sägas varit en lika vild
som motsägelsefull dam.

Fostrad i en klosterskola gifte hon sig
1893 med den nästan 25 år äldre
Strindberg,
som själv var lika vild och motsägelsefull,
varvid äktenskapet upplöstes 1897
då han övergav henne.

Därefter inledde hon kortvariga förhåll-
anden med olika älskare,likt en Madame
Bovary söker tröst i köttets lusta,
medan hjärtat blöder.

Efter en karriär som nattklubbsdrottning
i Londons Soho,börjar åldern ta ut sin rätt,
och hon säkrar sin ekonomi
genom föreläsningar om Strindberg.

Strindberg fick en dotter (Kerstin) med Uhl,
vilken var hans älsklingsbarn,
vars kärlek dottern stod kall inför,
vilket väl kan antas vara Fridas förtjänst,
som och även sinnessjukförklarat fadern
inför bekanta samt läkare.

Vad såg Strindberg hos henne ?

*
Ingår som nr 222 i "Litterära brottstycken"




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 412 gånger
Publicerad 2018-03-17 19:57



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP