Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vindkraft

Den 31 december 2012 skrev Torbjörn Klittervall under rubriken Energi att ”Vindkraft är en dyr investering” och han gör ett antal beräkningar över kostnaden per kW. Han kommer fram till att kostnaden per kW från vindkraften på Lillgrund är 47 745 kr jämfört med Öresundsverkets 7 500 kr per kW.
Elforsk presenterade 2010 en jämförelse mellan olika energikällor och kommer överslagsmässigt fram till att kostnaden för vindkraft är 90 öre per kWh, för kärnkraft är den 50 öre per kWh och för vattenkraft 40 öre per kWh. Jag har använt mig av den tabell som jämför kärnkraft, vind och vatten utan skatt och bidrag. I princip är det dubbel så dyrt med el från vindkraftverk som med el från kärnkraft och vattenkraft.
Fredagen den 28 december skriver Monika Ekström regionråd (MP) att ”Sats-ning på vindkraft – en investering”. Hon lyckas inte presentera en enda siffra som belägger hennes påstående. Säga vad man vill om politiker, men de skulle inte tycka om det.
För oss som privatpersoner spelar kanske kostnaden per kWh inte så stor roll, men för industrin är det en avgörande konkurrensfaktor och därmed för arbetstillfällena.




Prosa av Gunnar Barkenhammar
Läst 187 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2018-06-22 15:25



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Barkenhammar
Gunnar Barkenhammar