Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Bild/text ingår i "Litterära brottstycken" no 250 av Sten Wiking. © Trägravyr av C.Flammarion 1888 färglagd av H.Hekenwaelder 1998


ASTEROIDEN FLAMMARION 1021

Att få kratrar på månen och mars
uppkallad efter sig,men även en
asteroid,var nog endast den franske
astronomen och populärvetenskap-
lige författaren Camille Flammarion
(1842-1925) förunnat.

Detta till trots att de grekiska astro-
nomerna kan räknas till pionjärerna
till den äldsta av naturvetenskaperna
dit astronomi hör,däribland Eudoxos
408 f.kr
Herakleides 390 f.kr
Filolaos 400 f.kr.
J.Kepler 1571-1630
Galileo Galilei 1564-1642 mfl

Flammarion var den som tog steget
fullt ut,som inte nöjde sig med allt
mellan himmel och jord utan även
allt mellan universum och bortom.

Som den framsynte tänkare
han var,moderniserade han
astronomins begreppsområden
och vidgade gränserna
för de logiska naturvetenskaperna,
varvid de existensiella
begreppsvärldarna synliggjordes,
bortom vad ögat kan uppfatta.

*




Övriga genrer av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 341 gånger
Publicerad 2018-11-03 22:54



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP