Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Illustration/text ingår i "Litterära brottstycken" av Sten Wiking


IAKTTAGAREN SOM INTE DÖMDE

Att iakttaga men inte döma
var en av den romersklatinske
poeten Decimus Junius Juvenalis
fr omk 45-65 e.kr död 130 ?
strategi,då människorna själva
genom vilkas handlingar försatt
sig i sin belägenhet och därmed
dömt sig själva.
Inte helt olikt buddhistiskt för-
hållningssätt.

Som föregångare och lärare i
retorik,hade han väl nog som
iakttagare kunnat avlägga både
vittnesbörd och dom,inför den
för den tidens moraliska och
sedelösa förfall,som inte ter sig
olikt modern tids civiliserade
förfall i mänsklig gestaltning,
vilket visas genom att hans
satiriska skrifter läses även i
modern tid som allmängilltiga,
där man ofta stöter på hans be-
vingade ordspråk och visdoms-
ord i div litteratur

Juvenalis valde satiren som be-
straffning,och att den i åtskilliga
fall sved för den det angick,
bestämdes av hans förvisning ut
ur landet.

Vissa poeter är ena riktiga bråk-
stakar,och i många fall med all
rätt.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 199 gånger
Publicerad 2018-11-11 06:10



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP