Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Bild/text ingår i "Litt brottstycken"som 260 av S.Wiking


SAPFO DEN MYTOMSPUNNA

Om hennes privatliv finna man
inget annat än fragment liksom
av hennes poesi och som i allt
övrigt återstår det ett myller av
legender,myter och rykten av
vilkas tillförlitlighet saknar solid
fakta.

Sapfo den 1:a grekiskt kvinnliga
poeten fr Lesbos f 630-612 f.kr
död omk 570 f.kr vars återfunna
fragment bestående av kärleks-
lyriska hymners sentimentalitet,
med blygsam erotisk prägel,vilka
därtill givit upphov till hennes
rykte som lesbian,varav födelse-
orten "Lesbos" lär bidragit till för-
talet ? säger mer om pladdrarna,
än om Sapfo själv.

Med detta enkla brottstycke före-
går därmed författaren som gott
föredöme,genom att inte delta i
substanslösa spekulationer,utan
låta kärlekslyrikens gudinna vila
i frid i sin poetiska himmel.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 385 gånger
Publicerad 2018-11-14 06:04



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP