Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


©Bildill/text ingår som no 261 i "Litt brottstycken"av Sten Wiking


LE PARNASSE SATYRIQUE

Den agitatoriske Theophile De Viau
1590-1626 fransk förf,satyriker,
var tydligen beväpnad med ett farligt
vapen som var penna och bläckhorn,
som i kombination med ett otämjt
intellekts reflektioner över sakernas
tillstånd,blev lite för mycket för det
franska hovet,att han till slut hotades
med döden utifall han icke avlämnat
landet innan solen gått upp.

Anklagad för upphovet till provokativa
poem och chosig litteraturinriktning,
samt för sin puritanska bekännelse,
blev han en för den tidens litterära
provokatörer "persona non grata"
vilket än en gång visat på pennans och
ordets makt över överheten.

Om han levat under franska revoluti-
onens skräckvälde 1789-1799,
hade han med all sannolikhet hamnat
under giljotinen.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 387 gånger
Publicerad 2018-11-26 00:12



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP