Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår som nr 303 l "Litterära brottstycken"av Sten Wiking


DEN MEST FÖRTJUSANDE OCH FÖRSKRÄCKLIGA KVINNAN I VÄRLDEN

Den konfessionella dagboks och själv-
biografiska författarinnan Mary Mac
Lane 1881-1929 (Canada) blev under
sina peripatetiskt verksamma år
omtalad som den vilda,
okontrollerbara och beskrev även
sig själv som den mest förtjusande
och förskräckliga kvinnan i världen.

Från den filmatiserade självbiografin
"I Mary Mac Lane" 1917
vilken handlade om sex av hennes
affärer med olika män,
framställde hon sig som den
dominanta kontroversielle feminist
hon innerst inne var,
där en relation endast varade en vecka,
övergick hon till intima relationer
med beryktade feminister
Haynes Irwin och Harriet Monroe
som berikade hennes bisexualitet.

Hennes betydelse för den biografiska
stilformens utveckling influerades av
hennes förebild Mary Bashkirtseff
1858-1884.

Varför hennes privatliv skulle vara
mer intressant än någon annans,
beror självfallet på hennes frispråk-
ligt konfessionella seriositet,
och att det för den tidens norm av
manlig dominans var nytt att en
kvinna kunde vara den dominerande.

Att hennes korta levnad blev till en
besvikelse,
genom att ständigt misslyckas med
att få veta vem hon var,
kunde inte ens hennes död
ge något svar på,
där hon hittades på sitt hotellrum
i Chicago 48 år gammal.

Kanske tog hon med sig svaret på vem
hon var in i döden.

Edit : Hon har tydliga likheter med
Bokhållerskan Evelyn Mc Hale 1923-1947

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 320 gånger
Publicerad 2019-02-13 23:40



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP