Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Litterära brottstycken" av Sten Wiking


TÖRNROSAS OCH ASKUNGENS FADER

Här är han ! den franska folksagans
mästare av rang,
Charles Perrault 1628-1703,
även fr akademiledamot,vars sagor
rest jorden runt med
Törnrosa,Askungen,Rödluvan,
Tummeliten mfl.

Först vid en ålder av sextionio år
1697 publicerade han sagorna
i ett litet anspråkslöst häfte
omfattande åtta sagor plus en novell,
som inte gjorde honom känd över
en natt men blev det över tid.

De berömda och vitt spridda sagorna
världen över,
har dock ofta blivit förvanskade och
hålla sig inte alltid till den franska
originaltexten,
vilket till viss del kan förklaras med
den franska språkbarriären.

Man kan tänka sig hans barn var
stolta över sin far sagoberättaren.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 326 gånger
Publicerad 2019-02-25 02:17



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP