Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Strindbergiana"av Sten Wiking


DRAMATIKERN STRINDBERGS FANTASIER

-Herr Strindberg se ut som ett yrväder,
hur är det fatt ?

Ågust : Harriet Bosse ! den slinkan
har nedlåtit sig kurtiseras af pajasen
Adolphsson,
den döskallemärkte knölen,
som tro hjärta och kön voro samma
kroppsdel,
och här har man i svaga stunder
af romantisk melankoli misstagit henne
för ett högre värde
än hon var värdig emedan hon sänka
sig till en mindervärdig nivå
genom samröre med någon som
Adolphsson vilken ej äro värdig henne.

-Som jag känna Harriet kan det inte
tänkas hon är intimt intresserad av Edvin,
utan hon är nog bara intresserad
af hans erfarenhet som aktör inom teatern
däri hon själv äro verksam.

Ågust : Den Pellejönsens erfarenheter
sträcka sig mest till att spela apa
och krumbukta sig inför ungmöer
och gifta hustrur, den göken.

-Fantiserar och inbillar han sig inte nu,
och gör en höna af en fjäder.

Ågust : Höna af en fjäder !?
ni ska få se en fjäder av en höna istället
när jag är klar med dom.

-Så det vankas ny bok då ?

Ågust : Ja ! de ska få möta sina öden
i min nästa pjäs,
vilken inte blir nådig,
deri det som såddes af synd och intriger,
skall så skördas och botfällas till räfst
och rättarting,
enär de bryta mot tio budorden
enligt katolsk tradition i 6 samt 10 buden.

*




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 254 gånger
Publicerad 2019-03-05 09:58



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP