Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Litterära brottstycken" (Italienska delen) av Sten Wiking( Bildillustration : Porträtt av Casanova /Alessandro Longhi 1733-1813


CASANOVAS LITTERÄRA KÄRLEKSTURNE

Världens mest ryktbare kvinnotjusare
Italienaren Giacomo Girolamo Casanova
( eg : Jean Jacques De Seingalt Casanova)
1725-1798
vars äventyrliga livs uppslagsverk
skildras i hans biografiska memoarer
är i mångt och mycket
en glorifiering av honom själv,
där han på ålderns höst satt och skrev
ner sina sk "minnen" 1794.

Denne av myndigheterna ökände
sol och vårares många roller,
med vars charmerande stil
och grandiosa uppträdande
med ett förföriskt utseende och
attraherande intellekt,
som försörjdes av sina älskarinnor,
vilka han utstuderat passat på
förföra,när han fann dem utsatta
för sina mäns vanskötsel,
gav dem smickrande komplimanger
för att tina deras frusna hjärtan,
men lämnade dem med brustna hjärtan,
var ständigt i onåd hos myndigheter,
för sitt utsvävande modus vivendi.

Däremellan ägnade han sig
åt spel och dobbel,
sålde föryngringskurer till äldre
bemedlade hovdamer(som var bluff)
anordnade lotterier som han blev
förmögen på,
munhöggs med både Voltaire
och Rousseau (måhända samtidigt)
och utkämpade kärleksdueller
med värja och pistol,
anklagad för både våldtäkt och att
utfört magiska seanser,
(som tvang honom i exil i 18 år)
vars ombytliga variationsrika liv
som fånge,präst,soldat,violinist,
vagabond,dessertör,hovpoet,
och slutligen bibliotekarie,
visar på hur många anlag
i genen som han ärvt av sina
föräldrar inom teatern.

Denne njutningslystne libertin
som skulle blivit en storartad
skådespelare,
valde att bara vara sig själv,
på gott och ont,
och någon trovärdigare roll
än den som spelar sig själv,
lär inte finnas.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 282 gånger
Publicerad 2019-03-12 13:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP