Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Litterära brottstycken"som nr 444 av Sten Wiking


DEN SVENSKÄTTADE RASISMENS GROGRUND I LITTERATUREN

Det svenska "universalgeniet" Olof
Rudbeck d.ä1630-1702
autodidakt,fysiker,kemist,botaniker,
astronom,matematiker,historiker,
författare mm,vars verk "Atlantica"
1675 i fyra volymer,
jämte separat världskarta,
hävdade att det sjunkna Atlantis
i själva verket var Sverige,
varifrån all världens
folkslag härstammade,
lät nog för bättre lärde som
en galenpannas teori,
men som i underlydande avsikter
skulle komma få mycket allvarliga
konsekvenser fram till våra dagar,
där den kan betraktas som en
förelöpare till den nationalsocialis-
tiska andan.

Rudbeck kokade helt enkelt ihop
en intellektuellt litterär soppa
av etymologi,arkeologi,antikens
och eddans myter med kvasiveten-
skaper mm,samt kryddade med en
livlig fantasi.

Verkets spridning gav så småningom
upphov till en slags förening av ett
slutet sällskap kallade
"Samfundet manhem"bildat 1934,
vilket var en pronazistisk samman-
slutning i Sverige av nationellt
sinnade personer fr borgare till adel,
som för bevarandet av den götiska
folkstammens vård,som så sent som
1942 registrerade okända folkslag
däribland judar.

Olof Rudbecks "Atlantica" kan sägas
vara en föregångare till "Mein kampf"

Litteraturens sprängkraft har ibland
stor räckvidd,varvid dess litterära
rotsystem synes vara outrotligt.

Vad ser vi idag ?

-Det finns lite frön här och där,
som ligger och spirar,
gömmer sig under demokratins
slöja.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 476 gånger
Publicerad 2019-03-14 08:11



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP