Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"av Sten Wiking © Författarens privatfoto " Hammars säteri"


VITA FRUN

Adelsätten "Soop"nedkom 1682 med
ett flickebarn vilket efter sin bortgång
skulle få den beryktade benämningen
"vita frun"

Under åren 1682-1745 huserade
Sophia Lowisa Soop Hammars säteri
Väse i Värmland,
där hon ansetts varande ett "hår af hin"
som söp och slogs som värsta barbar,
enögd och enbent,
ständigt gravid som nedkommit med
12 barn.

Många lär sovit ruset av sig
åtskilliga gånger,då hon ofta bjöd in
dem till sina partaj,när maken var
bortrest.

Hon sägs "gå igen" som "vita frun"

Medium som varit och besökt gården
har pg av intuitiva föraningar om
hennes närvaro icke vågat gå in i
byggnaden.

Själv övernattade jag tre dygn i okt 1999
när ägaren hade uthyrning,
och varje morgon frågade värdinnan
mig när hon serverade frukostbrickan
om jag sett något,vilket jag inte gjort.

Antagligen hade jag skrämt bort henne
som nån slags "Ghostbuster"eller man
måste tro väldigt starkt på någonting
för att det ska framkalla hjärnspöken,
men över mig lyckades hon inte få
något inflytande,eftersom hon inte var
sann.

~






Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 541 gånger
Publicerad 2019-03-21 15:13



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP